21.3 C
Cegléd
2024. szeptember 8. vasárnap
spot_img

Infineon szakértők a ceglédi Közgázban

2023. augusztus 22-én az Infineon Technologies Kft. együttműködési megállapodást kötött a Ceglédi Szakképzési Centrummal, amelynek eredményeképpen 2023 szeptemberétől kezdődően a Ceglédi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Technikumában a vállalat szakembereinek segítségével megkezdődött a végzős diákok gyakorlatorientált projektmenedzsment oktatása.

Ma, 2024 júniusában, a tanév végeztével az elmúlt év tapasztalatairól kérdeztük a program életre hívóját, Dr. Megyeri Tibor Senior Projektmenedzsert, aki három kollégájával együtt – Fodor Győző (Head of Project Management), Gavaldik Gábor (Senior Projektmenedzser) és Varga Balázs (Projektmenedzser) – az elmúlt tanévben külsős szakmai oktatóként tevékenykedett a ceglédi középiskolában.

– Hogyan született meg az ötlet, hogy oktatói tevékenységet végezzetek?

– A téma egy, a mindennapi munkámmal kapcsolatos gyakorlati kérdés miatt került terítékre, ugyanakkor az oktatás gondolata már régóta foglalkoztatott. Úgy éreztem, hogy oktatóként nemcsak én fejleszthetem magam, hanem egyúttal tovább is adhatom az évek során megszerzett szakmai tapasztalataimat.

– Miért esett a választás a Ceglédi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Technikumára?

– Gyakorló apaként pedig nap mint nap tapasztalom, hogy korunk oktatási rendszere még mindig gyakran a „tegnap” lexikális ismereteit igyekszik a diákoknak átadni. Látva, hogy ez több esetben nem találkozik egy multinacionális vállalat tudás iránti igényével, kellő motivációt éreztem, hogy a gondolatból tettek legyenek.

Megkérdeztem a projektmenedzsment területén dolgozó kollégáimat, hogy éredekelné-e őket a lehetőség, ezzel párhuzamosan pedig természetesen kikértem a vállalat vezetőségének véleményét, akik részéről azonnal támogatásra talált az ötlet. Ezután kerestük meg Dr. Ferenczi Norbert urat, a Szakképzési Centrum kancellárját. Tulajdonképpen a Szakképzési Centrum javaslatára választottuk a Közgazdasági és Informatikai Technikumot, hiszen itt a tanulók az érettségi utáni ötödik tanévben kifejezetten szakmai tárgyakat tanulnak. Ezen szakmai tárgyak közé illesztettük be az általunk oktatott projektmenedzsmentet.

– Korábban sohasem tanítottatok, nincs pedagógiai képesítésetek. Nem tartottatok attól, hogyan fogtok boldogulni egy egész osztálynyi 18-19 éves diákkal?

– Összességében bíztunk abban, hogy kellő módon interaktívvá tudjuk tenni az óráinkat. A projektmenedzsmentet egy gyakorlatorientált, számos példával teletűzdelt, teljesen újszerű, mondhatni, a középiskolai keretek között rendhagyó megvilágításba tudtuk helyezni és ezzel fenn tudtuk tartani a diákok érdeklődését.

– Mennyiben alakultak a dolgok a terveitek szerint?

– A szeptemberi iskolakezdésre már júliusban megkezdtük a felkészülést. Ebben a nyári szünet ellenére a szaktárgy oktatója Dombiné Mirkó Ilona tanárnő teljes mértékben a partnerünk volt. Szinte heti szinten egyeztettünk vele, összeállítottuk a tematikát, majd mindent harmonizáltunk az iskola tantervével. Tekintve, hogy az osztály létszáma 10 fő volt, kis csoportokban dolgozhattunk. Kitaláltunk két fiktív projektet, amin lépésről lépésre végigvezettük a diákokat a tanév végére. Mind a tervezett tematika, mind az órarend tekintetében minden a terveink szerint alakult. Az interaktív órák valóban lekötötték a diákok figyelmét. Saját elmondásuk szerint mindig kíváncsian várták a keddi első két projektmenedzsment órát, mert olyan ismeretekkel gazdagodtak, amelyeket máshol nem tudtak volna elsajátítani.

– Ha jól tudom, akkor sor került egy rendhagyónak mondható eseményre is a tanév során. Mi volt ez?

– Február végén rendeztünk egy nyílt napot az általunk oktatott diákok, valamint a párhuzamos osztály diákjai számára. Megmutattuk, hogy valójában hogyan néz ki egy munkahely, mivel foglalkozunk, hogyan zajlik a munka, mit is jelent a projektmenedzsment a gyakorlatban.

A nyílt napot egy közös reggelivel kezdtük a vállalat étkezőjében és természetesen a program részét képezte a gyárlátogatás is.

Az Infineon a félvezetők és félvezető-alapú megoldások széles skáláját tervezi, fejleszti, gyártja és forgalmazza, az autóipar, az egyéb ipari és a fogyasztói szektor kulcsfontosságú piacaira összpontosítva, lehetővé téve az átfogó innovációt a teljes értékláncban. Ugyanakkor nemcsak az elektromos autókban vagy a szélturbinákban találkozhatunk a cég termékeivel, hanem olyan mindennap használt eszközökbe is beépítjük, mint például  az indukciós főzőlap, mosogatógép, liftek, okostelefonok vagy a chippel ellátott útlevelek.

Ennek okán nagyon sok izgalmas és értékes folyamatot tudtunk megmutatni a diákoknak, akiket azt hiszem, hogy sikerült lenyűgöznünk innovatív megoldásainkkal.

Összességében hogyan értékeled a programot az első próba-tanév tükrében?

– A rövid távon mérhető célkitűzéseinket maradéktalanul teljesítettük, de ami a legfontosabb – és úgy gondolom kollégáim nevében is bizton kijelenthetem – minden pillanatát élveztük, mert valóban felemelő érzés a diákoknak modern, gyakorlati ismereteket átadni és a látókörüket szélesíteni. Ezúton szeretnék bíztatni mindenkit, hogy keresse a hasonló együttműködési lehetőségeket, hiszen az oktatási intézmények nyitottak erre, a diákok szomjazzák a gyakorlatorientált, interaktív módon átadott ismereteket, a következő generáció szélesebb körű képzésével pedig mindannyiunk jövőjéhez hozzájárulunk.

A kezdetben csak 37 fővel működő társaságunk ma Cegléd és vonzáskörzetének meghatározó, közel 2000 főt foglalkoztató, folyamatosan növekvő vállalata. Bízunk benne, hogy a diákok közül sokakat hamarosan a kollégáink között köszönthetünk.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Báger Barbara világbajnokságon szerzett sikere

Jordánia fővárosában Ammánban rendezték az U17-es korosztály világbajnokságát augusztus...

Plakátkiállítás Cegléden

Hazánk EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi...

Életmentés Abonyban

Abonyi rendőröknek köszönheti az életét az a 73 éves...

Gimnázium átadó

Augusztus 30-án került sor a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium...

5 dolog, amiben a bordás kanna verhetetlen 

  Amikor folyamatosan anyagok tárolásának és szállításának nehézségeivel nézünk szembe,...