21.3 C
Cegléd
2024. szeptember 8. vasárnap
spot_img

Testépítés felsőfokon

Európa bajnok és Abszolút Európa bajnok lett május végén Kalmár Bence ceglédi testépítő. A tavaszi versenyszezont félelmetes eredményekkel zárta: három hét alatt 5 versenyen 11 aranyat, 4 abszolút bajnoki címet és 1 profi kártyát szerzett, vagyis minden versenyt megnyert, amin elindult. A sportoló lapunknak a kezdetekről és jövőbeli terveiről is nyilatkozott.

– Mindig nagyon szerettem sportolni, rengeteg ágát kipróbáltam, de köztük versenyszerű csak a labdarúgás volt. 2011-ben egy garázsban kiépített konditeremben edzettünk fél éven keresztül egy barátommal, hasonló módon, mint ahogy a régi nagy testépítőktől láthattuk. Ekkor 18 éves voltam és 54 kg. – kezdett bele a történetébe Kalmár Bence.

– Hogyan jutottál el az haverokkal „edzegetéstől” a versenyzésig?
– Amikor azt éreztük, hogy sikerült kinőni az eddigi kihívást, akkor látogattunk csak el először egy profi módon felszerelt edzőterembe, ahol heti három súlyzós edzést végeztünk. Fokozatosan növeltük az intenzitást, illetve a súlyokat, és egy idő után heti edzéseink számát 4-5 alkalomra emeltük. Ahogy éreztem, hogy tudok fejlődni arra gondoltam, szeretnék másoknak is segítséget nyújtani, hogy elérjék edzés terén kitűzött céljaikat. Elvégeztem először a Fitness Testépítő edzői, majd egy évvel később a Személyi edzői képzést. Ezt követően el is kezdtem az edzői munkát először Cegléden, majd később Budapesten. 2013-ban volt az első versenyem, de még akkor a versenysúlyom nem érte el a 70 kg-ot sem. Sikerült a lehetőségekhez képest egy „jó formát” hoznom pár év edzés és az ezt támogató életmód segítségével. Ekkor ismerkedtem meg Kathi Bélával és Csuhai Jánossal, akik már akkor látták bennem a lehetőséget és biztattak a további edzésekben és fejlődésben. Ezek után szinte minden évben versenyeztem és sikerült jó eredményeket hoznom, versenyeket nyernem. Jelenleg már több mint 8 éve a Scitec Gold edzőterem csapatát erősítem, ami az ország egyik legnagyobb, legjobban felszerelt és legismertebb edzőterme.

– Ezután volt egy kis szünet…
– 2019 óta nem indultam versenyen, ami már közel öt éve volt. Ez részben a Covid helyzetnek is köszönhető, illetve próbáltam újabb motivációt találni az edzésben és önmagam fejlesztésében. Ezért is kerestem fel még a tavalyi évben Kökény Béla IFBB Pro testépítőt, hogy segítsen nekem versenyfelkészülésben. Megkezdtük a közös munkát, és a cél a tavaszi szezon első versenye volt, a Szegeden meg rendezett PCA Central Europe, ahol 5 év verseny kihagyás után sikerült egyből kategóriát, illetve abszolút bajnoki címet is szereznem. Az abszolút bajnoki cím azt jelenti, hogy a kategória győztese megmérkőzik a többi kategória győztesével.

– Hogyan alakult az idei szezon?
– A jelenlegi szezon, a 2024-es tavaszi versenyszezon semmivel sem összehasonlítható, hiszen több aranyérmet sikerült szereznem, mint az azt megelőző 10 évben. A következő verseny az idei tavaszi szezonban a Wabba Hercules Olympia volt, ahol szintén sikerült a kategória győzelem. Olyan formát hoztam, amivel megérdemeltem a Profi státuszban való indulás jogát, így profi lettem ennél a szövetségnél. Pár órával később sikerült a profik között is színpadra lépnem, ahol hatalmas csatában végül a második helyet értem el és csak egy hajszál hiányzott a győzelemhez. A következő hétvégén az NPC Kökény Classic versenyen indultam, ahol megnyertem az első két kategóriám, illetve sikerült itt is megnyernem az abszolút bajnoki címet. Ezután következett az utolsó versenyhétvége, ami az eddigiektől eltérően szombat-vasárnapi versenyzést jelentett. Ebben a sportban nem mindennapi megterhelés ez, különösen úgy, hogy már 14. hete diétáztam. A szombati verseny a Perfectbody Classic volt, ahol szintén minden kategóriát megnyertem, amiben elindultam, a magasság kategóriámat, illetve az abszolút bajnoki címet is beleértve. A vasárnapi verseny a WBPF Európa Bajnoksága, amelyen szintén megnyertem a kategóriámat és az abszolút győzelmet is kivívtam. Ezzel Abszolút Európa bajnoki címet szerezetem meg. Ezzel le is zárult a tavaszi versenyszezonom, így mondhatni úgy sikerült visszatérnem a versenyzésbe, hogy megnyertem az összes versenyt, amin elindultam. 5 versenyen 11 aranyérmet szereztem, emellett négyszer voltam abszolút bajnok és sikerült profivá is válnom. Ennél nagyobb elismerésre nincs szükségem jelenleg.

– Milyen tanácsot adnál a testépítést még most kezdő fiataloknak?
– Ha valakinek van egy álma soha ne mondjon le róla! Sok minden sikerülhet, azt vallom, hogy ez csak kitartás és akarat kérdése. Nekem is voltak olyanok az életemben, akik le akartak beszélni a testépítésről, illetve a versenyzésről, például amikor kiraktam magamról képeket, hogy rövid időn belül 50 kg-ról 60 kg lettem. Azt mondták ne erőltessem, úgy sem lesz belőle eredmény, de én nem hallgattam rájuk, és küzdöttem a kitűzött célom elérése érdekében. A végső célom az edzéssel a világ legnagyobb testépítő versenyén, a Mr Olympián való részvétel, melyért meg fogok tenni továbbra is minden tőlem telhetőt.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Báger Barbara világbajnokságon szerzett sikere

Jordánia fővárosában Ammánban rendezték az U17-es korosztály világbajnokságát augusztus...

Plakátkiállítás Cegléden

Hazánk EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi...

Életmentés Abonyban

Abonyi rendőröknek köszönheti az életét az a 73 éves...

Gimnázium átadó

Augusztus 30-án került sor a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium...

5 dolog, amiben a bordás kanna verhetetlen 

  Amikor folyamatosan anyagok tárolásának és szállításának nehézségeivel nézünk szembe,...