22.5 C
Cegléd
2024. szeptember 8. vasárnap
spot_img

A biocid termékek kapcsán betartandó rendelet és alkalmazási területei hazánkban

 

 

Az 528/2012/EU rendelet az Európai Unió valamennyi tagállamában, így hazánkban is közvetlenül betartandó, amely szabályozza a biocid termékek forgalmazását és felhasználását. Ennek célja, hogy biztosítsa ezen termékek biztonságos használatát, ezáltal pedig minimalizálja azok káros hatásait egészségünkre és környezetünkre nézve.

 

Amennyiben segítségre lenne szüksége, az InnovaTox szakértői csapatára maximálisan számíthat.

 

A kötelezettek köre és az érintett iparágak

 

A rendelet betartása kötelező mindazon ipari szereplők számára, akik biocid termékeket vagy ezekkel kezelt árucikkeket gyártanak, importálnak, felhasználnak, illetve forgalmaznak. Ide tartoznak többek között a vegyipari vállalatok, de nem kizárólagosan: ugyanis más iparágak szereplői is érintettek lehetnek. Például az építőiparban használt penészgátló anyagok, a műanyagiparban alkalmazott baktériumölő szerek, valamint az elektronikai cikkek gyártásához felhasznált biocidok mind a rendelet hatálya alá tartoznak. 

 

A hatóság szerepe és feladatai

 

A biocid rendelet betartása érdekében minden tagállamnak ki kell jelölnie egy illetékes hatóságot. Magyarországon a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény és a 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet alapján az országos tisztifőorvos látja el ezt a feladatot. 

 

A kijelölt hatóság felelős a biocid termékek engedélyezéséért, a termékek megfelelőségének ellenőrzéséért, valamint a jogszabályban meghatározott egyéb feladatok végrehajtásáért. Emellett az illetékes hatóság feladata a Bizottsággal, az Európai Vegyianyag-ügynökséggel (ECHA) és más tagállamok hatóságaival történő kooperáció is.

 

Információs Szolgálat a támogatás jegyében

 

Az EU összes tagállamában, természetesen hazánkban is, létre kellett hozni a Biocid Nemzeti Információs Szolgálatot (Helpdesk) a rendelet 81. cikke alapján. Ennek célja, hogy tájékoztatást nyújtson a gyártóknak, importőröknek, felhasználóknak, forgalmazóknak és egyéb érdekelt feleknek a rendelet szerinti feladataikról és kötelezettségeikről. Az Információs Szolgálat hozzájárul a rendelet gyakorlati végrehajtásának megkönnyítéséhez, és segít eligazodni a jogszabályi követelmények útvesztőjében.

 

A Biocid Nemzeti Információs Szolgálat honlapján elérhető dokumentumok, gyakorlati útmutatók és egyéb hasznos információk segítik az érintetteket a rendelet előírásainak betartásában. 

 

A szabályok betartása kötelező

 

Az 528/2012/EU rendelet betartása minden olyan ipari szereplő számára kötelező, aki biocid termékeket vagy ezekkel kezelt árucikkeket gyárt, importál, felhasznál vagy forgalmaz. Az illetékes magyar hatóság és a Biocid Nemzeti Információs Szolgálat révén az érintettek támogatást kapnak a jogszabályi előírások teljesítéséhez, valamint a biztonságos használathoz.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Báger Barbara világbajnokságon szerzett sikere

Jordánia fővárosában Ammánban rendezték az U17-es korosztály világbajnokságát augusztus...

Plakátkiállítás Cegléden

Hazánk EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi...

Életmentés Abonyban

Abonyi rendőröknek köszönheti az életét az a 73 éves...

Gimnázium átadó

Augusztus 30-án került sor a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium...

5 dolog, amiben a bordás kanna verhetetlen 

  Amikor folyamatosan anyagok tárolásának és szállításának nehézségeivel nézünk szembe,...