21.3 C
Cegléd
2024. szeptember 8. vasárnap
spot_img

Alapinformációk a közműátírásról

 

 

Mi itt Európában igen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen ha kinyitjuk a csapot folyik a víz, ha megnyomjuk a kapcsolót ég a villany, üzemelnek az elektromos berendezéseink, van fűtésünk, süthetünk, főzhetünk villannyal vagy gázzal.

 

Pedig mindezekhez a javakhoz az úgynevezett közműszolgáltatásokon keresztül juthatunk hozzá, méghozzá egy szerződés keretében. Ezek a szerződések szabályozzák, hogy mit hogyan, és milyen áron kapunk. Erről egészen addig hajlamosak vagyunk megfeledkezni, amíg a közművek átírása valamilyen okból aktuálissá nem válik.

 

Mikor kell átíratni a közműveket?

 

A közmű átírás akkor válik szükségessé, amikor a fent említett szolgáltatások szerződője megváltozik, azaz más veszi igénybe, mint aki addig tette.

 

Ez a helyzet sok esetben az ingatlan tulajdonviszonyainak változásával jár együtt, tehát amikor valaki vásárol, örököl, ajándékba kap egy ingatlant, de bérleti szerződés megkötése is lehet a közművek átírásának indoka, mint ahogy a haszonélvezeti jog alapítása is erre okot adó esemény lehet.

 

Ezekben az esetekben a korábbi szerződő fél jelenlegi szerződéseit meg kell szüntetni, az új tulajdonosnak (vásárlónak, örökösnek, ajándékozottnak) vagy éppen haszonélvezőnek esetleg bérlőnek pedig újat kell kötnie a közműszolgáltatókkal.

 

A közművek átírásának menete?

 

A közművek átírását intézheti személyesen, viszont ekkor minden szolgáltatónál külön-külön kell eljárnia, hosszas sorban állást kockáztatva komoly aktakupacokkal a hóna alatt, rengeteg időt és energiát pazarolva.

 

Szerencsére a digitalizáció mára már ezt a területet is utolérte, ezért a közművek átírását végezheti online is. Az OnlineKozmu weboldalán például minden szükséges információt megtalál, amikre az ügyintézéshez szüksége lehet, írott formátumban, vagy akár oktatóvideóként is.

 

Az egyes közművek átírását itt rendezheti egy eljárás keretében is, az ügyintézési idő átlagosan nem haladja meg a húsz percet, minden szükséges formanyomtatvány megtalálható az oldalon, ha pedig mégis elakadna, a cég munkatársai készségesen segítenek a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül.

 

Szükséges dokumentumok

 

Az adásvételi szerződést nem kell bemutatni, viszont nyilatkozni kell a meglétéről. Amennyiben valamelyik szolgáltató mégis igényt tart a bemutatására akkor kéznél kell legyen, vagy helyettesíthető egy 30 napnál nem régebbi, végleges bejegyzést tartalmazó tulajdoni lappal.

 

A mérőórák számát és mérőállásokat is tartalmazó birtokbaadási jegyzőkönyv mindenképpen szükségeltetik, több tulajdonos esetén pedig kell a többi tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata is, illetve egy lemondó nyilatkozat a régi tulajdonos részéről.

 

Albérlet esetén a bérleti szerződés jelenti az új szerződés megkötésének jogalapját, öröklés esetén a halotti anyakönyvi kivonat illetve a hagyatéki végzés. Ajándékozásnál az ajándékozási szerződés, vagyonmegosztásnál az ezt tárgyaló végzés.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Báger Barbara világbajnokságon szerzett sikere

Jordánia fővárosában Ammánban rendezték az U17-es korosztály világbajnokságát augusztus...

Plakátkiállítás Cegléden

Hazánk EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi...

Életmentés Abonyban

Abonyi rendőröknek köszönheti az életét az a 73 éves...

Gimnázium átadó

Augusztus 30-án került sor a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium...

5 dolog, amiben a bordás kanna verhetetlen 

  Amikor folyamatosan anyagok tárolásának és szállításának nehézségeivel nézünk szembe,...