5.1 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Energiatakarékosság otthonra

 

 

Mivel a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai egyre nyilvánvalóbbá válnak, sokan keresik annak lehetőségét, hogy szerény lehetőségeik között maguk is hozzájáruljanak a káros folyamatok lassításához.

 

Bár az EnergyHub cégcsoport – energiahatékonysági esettanulmányok készítésével – alapvetően a vállalati szférát segíti hozzá a fenntarthatóbb működéshez, de az oldalukon a lakosság számára is találtunk hasznos tippeket az otthoni energiatakarékosság javításához.

 

Ne pazaroljunk!

 

Sok esetben nem is lenne arra szükség, hogy valamilyen kényelmi funkcióról lemondjunk, az is sokat segítene, ha egyszerűen nem pazarolnánk a szükségesnél több energiát igényeink kielégítésére.

 

Jó példa erre a stand-by üzemmód a legtöbb háztartási készüléken, aminek gyakorlati haszna igazán kevés azonkívül, hogy azt érezhetjük, berendezéseink ugrásra készen várják, hogy használjuk őket. Viszont mindez feleslegesen eltékozolt energiát emészt fel, szóval nem érdemes játszani a gépek urát, minden készüléket nyugodtan kikapcsolhatunk, amikor nincsenek direkt használatban.

 

Emellett szintén az életszinvonal változtatása nélkül léphetünk a fenntarthatóság irányába, amennyiben energiatakarékos gépeket vásárolunk. Erre odafigyelve pontosan ugyanazt az életet élhetjük, mint korábban, viszont kevesebb energia felhasználásával.

 

Fűtés-hűtés okosan

 

A háztartások energiafelhasználásának egy jelentős részét a fűtés (és hűtés) emészti fel. Amivel kapcsolatban nemcsak energia szempontból szaladt el velünk a ló, hanem jellemzően télen melegebbet, nyáron hidegebbet tartunk fenn a lakásban az egészségesnél.

 

Az optimális szobahőmérséklet télen 20-22 Celsius-fok (alváshoz 18-19), kánikulában pedig már a 26-28 fokos lakás is komoly felüdülést jelent. Ne feledjük, a nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között nemcsak sokba kerül, de a szervezetnek is felesleges megterhelést jelent.

 

A lakás hőmérsékletét télen 1 fokkal csökkentjük, átlagosan 5-6 százalék energiát takaríthatunk meg, hűtésnél egy fokról lemondva ennél is többet, 10-15 százalékot is spórolhatunk. És akkor olyan trükköket még nem is említettem, hogy a konyhában főzés közben hő szabadul fel, amit télen használhatunk fűtésre is, míg nyáron ehetünk akár hideg ételt, vagy főzhetünk a kertben, teraszon, nem növelve feleslegesen a lakás hőmérsékletét.

 

Becsüljük meg a vizet!

 

Nem csak az elektromos árammal érdemes okosan bánni, hiszen a víz is olyan kincsünk, amit nem becsülünk meg eléggé.

 

Egy nyitott csapon 15-20 liter víz folyik el percenként, egy nyitott csapos fogmosással akár 40-50 liter vizet is a csatornába engedhetünk feleslegesen.

 

Bár gőzölgő kádban csücsülni kényelmes, viszont egy zuhanyzással sokkal spórolósabban megoldhatjuk a tisztálkodást, ami a használati meleg víz előállításához szükséges energia szempontjából is megtakarítást eredményez.

 

A perlátor egy olyan ügyes szerkezet, mely a kiáramló vizet levegővel dúsítja, így megmarad a zubogás élménye, viszont mindez 30-40 százalékkal szerényebb fogyasztással érhető el.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...