21.3 C
Cegléd
2024. szeptember 8. vasárnap
spot_img

Hogyan fugázzunk, mikor, milyen anyagot használjunk?

 

 

Építkezésnél és felújításnál, a klasszikus hidegburkolatok lerakása során kerül sor a fugázásra, vagyis a padlólapok, csempék közötti hézagok kitöltésére, amelynek megvan a sajátos munkamenete. 

 

A szakemberek persze tisztában vannak a lépéseivel, a használandó anyagokkal, de ha valamilyen okból kifolyólag magunk végezzük, nem árt, ha mi is ismerjük a szabályait. Cikkünkből mindent megtudhatsz, maradj velünk!

 

Hidegburkolás házilag? Miért ne?

 

Ne riadj vissza a hidegburkolatok lerakásától, hiszen némi affinitás birtokában és odafigyeléssel tökéletesen elvégezhető, ráadásul a megfelelő anyagokat a foteled kényelméből is beszerezheted, a MesterekFutára webshop minőségi fugázókat kínál! A házilagos kivitelezéssel jelentős költséget spórolhatsz, de elképzelhető, hogy azért állsz neki, mert nem találtál rá megfelelő szakembert, vagy korábban rossz tapasztalatokat szereztél. Bármi is legyen az oka, nem árt, ha tisztában vagy a munkafolyamattal és a használható anyagokkal.

 

A kétféle típusú hidegburkolat, a csempék és a járólapok fugázása nagyjából hasonlóan történik, a technikájában nincsenek lényeges különbségek. A fugázáshoz szükség lesz a megfelelő fugázóanyagra, glettvasra, spaklira, fugamosó szivacsra, fugázógumira, vödrökre és kinyomópisztolyra, valamint fugázókeresztekre. 

 

Mi a fuga, és miért van szükség rá?

 

Fugának nevezzük a burkolólapok, a téglák, sőt a parketták közötti vízszintes és függőleges réseket, valamint magát a hézagtömítő és -kitöltő anyagot is. A fugák szerepe egyrészt a burkolóanyagok mozgásainak ellensúlyozása, másrészt a szennyeződések és a víz résekbe történő bejutásának megakadályozása. Megkönnyítik továbbá a burkolatok tisztíthatóságát, és nem elhanyagolhatók a burkolat optikája, esztétikája szempontjából sem.

 

A fuga elszíneződése csak esztétikai hiba, aminek a javítása festéssel történhet. De ez lehet a megoldás akkor is, ha a burkolatot nem szeretnénk, nem áll módunkban cserélni, viszont a megújítása érdekében más színt akarunk adni a fugáknak. 

 

A fugázás és az újrafugázás lépései

 

A fugák sérülése, kipotyogása, majd hiánya nemcsak esztétikai probléma, hanem veszélyezteti a vízzáróságot, illetve a lapok elmozdulását eredményezheti, valamint beltéren penészedést, kültéren a lapok felfagyását okozhatja. Ez csak a régi fugák speciális szerszámmal történő eltávolítása után a rések újrafugázásával orvosolható. 

 

Fontos, hogy mindig a megfelelő beltéri vagy fagyálló kültéri anyagot válasszuk! Fugázni csak akkor lehet a lapokat, ha a ragasztó megszáradt, és eltávolítottuk a csempekereszteket. A felület takarítása kihagyhatatlan lépés. A fugázóanyag felvitele, a hézagok kitöltése a fugázógumival, annak átlós irányba húzásával történik. Amikor már megkötött, de még kicsit nedves az anyag, következhet a visszamosás vizes szivaccsal, körkörös mozdulatokkal. Az utolsó fázisban szilikonnal nyomjuk ki a fal és padló találkozását, illetve a kád és a mosdó körül. Ha megszáradt, birtokba vehető.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Báger Barbara világbajnokságon szerzett sikere

Jordánia fővárosában Ammánban rendezték az U17-es korosztály világbajnokságát augusztus...

Plakátkiállítás Cegléden

Hazánk EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi...

Életmentés Abonyban

Abonyi rendőröknek köszönheti az életét az a 73 éves...

Gimnázium átadó

Augusztus 30-án került sor a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium...

5 dolog, amiben a bordás kanna verhetetlen 

  Amikor folyamatosan anyagok tárolásának és szállításának nehézségeivel nézünk szembe,...