21.3 C
Cegléd
2024. szeptember 8. vasárnap
spot_img

Intelligens, lojális és védelmező: a német juhászkutya

 

 

Hazánkban és szerte a világon az egyik legkedveltebb kutyafajta a német juhászkutya. Nemcsak a családok döntenek előszeretettel mellette, hanem a szórakoztatóipar, a különféle mentőcsapatok és a rendőrség is szívesen dolgozik együtt a barátságos tekintetű, nagyfülű fajtával.

 

A személyiségünkhöz, életvitelünkhöz, családunkhoz megfelelő kutya kiválasztása csak az első lépés, hogy felelős gazdivá váljunk. Biztosítanunk kell a megfelelő helyet, állateledelt, orvosi ellátásokat, és a minőségi együtt töltött időt és foglalkozást is kutyánk számára. A KutyaeledelBolt.hu nedves tápot, illetve száraz tápot is kínál a kutyaszalámik és jutalomfalatok mellett, amelyeket online is beszerezhetünk tőlük. 

 

Német juhászkutya számos szerepben

 

A német juhászkutyák számos esetben bebizonyítják, hogy sokrétű feladatok elvégzésére alkalmazhatók. A szórakoztatóiparban számtalanszor megállták a helyüket, például elég csak a Rex felügyelő című népszerű sorozatra gondolni, melynek okos és lojális címszereplőjét nagyon sok néző zárta a szívébe.

 

Emellett gyakran hallani olyan híreket, hogy németjuhász-mentőkutyák mentettek bajba került embereket bűnügyek vagy katasztrófa sújtotta területeken. Az egyik leghíresebb magyar mentőkutya történetesen pont egy németjuhász volt, a híres Mancs, akinek tiszteletére Miskolcon szobrot emeltek, sőt egy teret is elneveztek róla.

 

A németjuhász természete

 

A családok előszeretettel döntenek emellett a fajta mellett, arra azonban fel kell készülni, hogy egy nagy aktivitási szinttel rendelkező, rendkívül intelligens kutya a németjuhász. Ha unatkozik vagy nem foglalkozunk vele, akkor rágás és ugatás formájában ad hangot elégedetlenségének. Emiatt fontos, hogy csak akkor döntsünk mellette, ha van időnk foglalkozni vele.

 

A fajta sajátossága a területvédelem és az olykor gyanakvó természet. Emiatt nagyszerű őrkutya, nem kell amiatt aggódnunk, hogy egy idegent beenged. A probléma sokszor abból adódik, hogy a család barátait, a vendégeket sem szívesen engedi be. Emiatt hasznos lehet beszerezni egy elválasztó kutyarácsot, vagy kutyaiskolába járatni az állatot.

 

Amerikai és német juhászkutyák

 

Ha a juhászkutyára gondolunk, akkor szinte rögtön hozzátesszük magunkban, hogy német. Holott nemcsak a németek tenyésztik, hanem az amerikaiak is. Utóbbiakra igaz, hogy némileg eltérnek az Európában tenyésztőktől, gyakran igyekeznek úgymond bajnok állatokat létrehozni. 

 

Az amerikai fajta sokkal nyugodtabb, mint német társai, azonban hajlamosabb a viselkedési problémákra, sok esetben elvesztik a fajtára jellemző tehetségüket. A Németországban tenyésztett típusok sokkal önállóbb személyiséggel rendelkeznek és jóval aktívabbak. A németek nagyon komolyan veszik a német juhászkutyák tenyésztését, számos teszten kell átesnie az állatnak, hogy kiderüljön, valóban megfelel a szellemi és fizikai elvárásoknak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Báger Barbara világbajnokságon szerzett sikere

Jordánia fővárosában Ammánban rendezték az U17-es korosztály világbajnokságát augusztus...

Plakátkiállítás Cegléden

Hazánk EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi...

Életmentés Abonyban

Abonyi rendőröknek köszönheti az életét az a 73 éves...

Gimnázium átadó

Augusztus 30-án került sor a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium...

5 dolog, amiben a bordás kanna verhetetlen 

  Amikor folyamatosan anyagok tárolásának és szállításának nehézségeivel nézünk szembe,...