3.1 C
Cegléd
2024. október 19. szombat
spot_img

A redőnyautomata mennyire praktikus megoldás?

 

 

 

Nincs is annál kellemetlenebb a nyári időszakban, amikor a redőny gurtnija megadja magát, és egész nap félhomályban vagy teljes sötétségben kell lenni. Persze van előnye is, hisz legalább a meleg nem jut be az otthonunkba. Természetes fényre azonban mindenkinek szüksége van, így minél hamarabb ki kell javítani a hibát.

 

Hogyan működik a redőnyautomata?

 

Nem csak azokat a szerkezeteket nevezzük automatának, amelyek egy gombnyomásra működnek. Ilyen a redőnyautomata is, aminek az elnevezése abból fakad, hogy a rugós szerkezet a redőny zsinórját vagy a gurtnit automatikusan csévéli fel, vagyis a műanyag házba húzza be és ott feltekeri. Nem kell feleslegesen lógó zsinórral, gurtnival foglalkozni, az rejtve marad a szemünk elől. Esztétikai és balesetvédelmi szempontból is kiváló megoldásnak számít. Egy minőségi műanyag ablak tökéletes kiegészítője lehet, aminek a kiépítésében az RS Ablak is tud segíteni.

 

A redőnyöket leggyakrabban gurtni segítségével lehet vezérelni, de vannak olyan esetek, amikor a szigetelés nagyobb mértékben fedi az ablak tokját, így a redőny rögzítéséhez nem marad hely. Ilyenkor nem javasolt a gurtnis bevezetés, a zsinóros redőnyautomata sokkal jobb választás lesz. A rugós zsinórbevezetővel bármelyik irányban, akár ferdén is meg lehet oldani a redőnyzsinór bevezetését a számunkra megfelelő helyre.

 

A redőnyautomata mindig előkészítve kerül a felhasználóhoz, kilógó rugóvéghez kell majd csatlakoztatni a zsinórt vagy hevedert, ezután elindítjuk a csévélést, a többiről pedig az automata fog gondoskodni. Fontos továbbá az is, hogy a javítását kizárólag szakember végezheti el, mivel balesetveszélyes és nagy szakértelmet igényel. Meghibásodás esetén ne próbálkozzunk semmilyen házi megoldással vagy ne is szereljük szét a szerkezetet. Minél hamarabb vegyük fel a kapcsolatot egy szakemberrel, aki meg tudja javítani, vagy lecseréli az egészet.

 

Figyeljünk a megfelelő használatra

 

Sajnos ez a szerkezet is be tudja dobni törölközőt. Általában, ami elromolhat, az idővel el is szokott. Érdemes azonban ezt a folyamatot minél jobban lelassítani azzal, hogy odafigyelünk a redőny használatára. Csak a megfelelő irányba húzzuk le és fel, oldalirányba ne fejtsünk ki erőt. Kerüljük a hirtelen, erős mozdulatokat, semmiképpen se feszítsük túl a zsinórt vagy a gurtnit, ne erőből próbáljuk gyorsan felhúzni a redőnyt, mert nagy eséllyel egy pillanat alatt elszakadhat a szerkezet. Ne csavarodjon, deformálódjon a gurtni és a szélek se hajoljanak vissza.

 

Többféle redőnyautomata érhető el

 

Általában két csoportba szokás sorolni őket attól függően, hogy milyen csévélő található benne: a mini és a maxi. Előbbi típusból a falon kívüli a legelterjedtebb. A burkolata ütésálló, anyaga PVC. Elérhető belőle falba süllyeszthető automata is, valamint van elektromos változat is, de erre nem igazán nagy az igény.

 

A maxi gurtnihoz használható, falba építhető automata számít mindegyik ősének. A működési elve és a kivitelezése azóta sem változott.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Migránsok bukkantak fel Csemőben

Csemő Önkormányzata oldalán október 17-én késő délután felhívás jelent...

Lopássorozat Abonyban

Lopás miatt kell felelnie annak a 19 éves abonyi...

Ungvári Miklós a rádióban

A Nemzeti Sportrádió Hazafutás című műsorának vendége Ungvári Miklós,...

Aranyérem a rendőrnek

Ismét győzött a Ceglédi Rendőrkapitányság közlekedésrendésze Békési Norbert. A...

Emberek vagy állatok?

„A modern kori nézetek szerint az állatok és emberek...