13.3 C
Cegléd
2024. szeptember 16. hétfő
spot_img

Így döntsük el, hogy megéri-e hőszivattyút vásárolni!

 

 

Az egyik leggazdaságosabb és legkörnyezetbarátabb fűtési alternatívát a hőszivattyú tudja biztosítani a háztartásokban. Az éghajlati viszonyoktól függetlenül képes arra, hogy a légtér melegítését egyszerre gazdaságosan és kényelmesen lássa el. Így a téli hónapokban a komfortérzetünket hatékonyan támogathatja.

 

Amellett, hogy az energiafelhasználás költségét csökkenti, a környezetre ható terhelése minimális. Számos előnye és hátránya is van ennek a berendezésnek, azonban mindenképpen érdemes mérlegelni a lehetőséget.

 

A mai energiaárak mellett egyre fontosabb, hogy a fenntarthatóbb megoldások felé orientálódjon az építkezés és a felújítás költsége is. A hőszivattyús rendszer kiépítése nem a legolcsóbb beruházás, azonban hosszú távon mindenképpen megtérülő lehetőség.

 

Honnan tudjuk mekkora hőszivattyú kell?

 

A megfelelő hőszivattyú kiválasztása során rengeteg tényezőt figyelembe kell vennünk a hatékony költségek és a produktív működés érdekében. Az épület hőtechnikai tulajdonságai mellett az is meghatározhatja a választást, hogy meglévő rendszerhez kell-e kapcsolódnia, vagy új épületbe építjük-e be.

 

Mivel az induló költségek meglehetősen magasak akár a berendezés árát, akár a telepítést illetően, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. A Hisense klíma webshop csapata készséggel segít nekünk.

 

Egy átlagos családi ház és általános paraméterek mellett a 8-16 kW teljesítményű hőszivattyú elegendő, de ezt számos tényező megváltoztathatja. Az épület mérete és a fűtési rendszere mellett még a hőszigetelés és a család létszáma is befolyásolhatja a választást. Új épület esetén pedig szükséges egy gépészeti terv és egy hőigény kalkuláció is a tökéletes választáshoz.

 

Mik a legnagyobb előnyei?

 

A viszonylag magas kezdeti költségek mellett is az egyik legtakarékosabb alternatívát jelenti a fűtési rendszerek között. Kimeríthetetlen forrásból származó energiát használ, ami a környezetet nem terheli. Olyan településeken vagy helyeken, ahol a gázszolgáltatás nem elérhető, és a villamos energia is korlátozott, tökéletes megoldást jelent.

 

A gáz használatának kiiktatásával pedig a szénmonoxid-mérgezés kockázata kizárható. Nem kell hozzá kéményt építeni, és a karbantartása is egyszerű, így ez pénzt takaríthat meg nekünk.

 

Milyen hátrányokkal jár?

 

Az egyik hátránya, hogy nem képes olyan magas hőmérsékletű víz előállítására, mint a hagyományos berendezések. Ebből kifolyólag a meglévő fűtési rendszer esetén lehetnek problémák, amik a magasabb hőmérsékletre lettek tervezve.

 

Mivel a külső környezetből nyeri az energiát, a hatékonysága is változhat, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani a tervezés során. A rendszert működtető ventilátor és a kompresszor pedig zajhatással jár.

 

Egyes esetekben az egységeket összekötő csővezetékre is figyelni kell, mert a hőveszteség jelentős lehet, ha túl hosszú a kültéri szakasz. Emellett pedig áramkimaradás esetén megnőhet a fagyás kockázata, amit azonban fagyálló folyadékkal orvosolhatunk.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Megnősült Ungi

A hétvégén megnősült Ungvári Miklós olimpikon, Cegléd büszkesége, akinek...

Ivóvízhálózat karbantartás

Tájékoztatjuk Tisztelt Fogyasztóinkat, hogy az ivóvízhálózat szokásos őszi karbantartása keretében 2024....

A 10 legnépszerűbb online tevékenység Magyarországon

Az emberek többségének szüksége van egy kis lazításra, főleg...

Taco Puerto: Az ízek új otthona

A vendéglátás világa sokszor születik meg a szenvedélyből és...

Retró életérzés a Léna bisztróban

A Léna bisztró idén nyáron júniusban nyitotta meg kapuit...