13.3 C
Cegléd
2024. szeptember 16. hétfő
spot_img

Hogyan kárpitozd újra a forgószéket?

Minden bútor, amit használunk, egy idő után kopik és szakad. A forgószékek, ha túl sokat használjuk, szintén tönkremennek. A munka világában azonban a vásárlás pillanatában elkezd ketyegni az a bizonyos óra.

 

Mint minden használati tárgyat, így ezt is úgy gyártják, hogy nem örök életű. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor még menthető a kedvenc bútordarabunk. A forgószékek esetén, ha csak a kárpitozás adja meg magát, akkor még van remény.

 

Tarts velünk, és ebben a cikkben segítünk egy kicsit, hogy mit lehet tenni, ha a szék mechanikája még tökéletes, de a huzat már tönkrement. Sok esetben ragaszkodunk a jól bevált dolgokhoz, és megpróbálunk mindent megtenni, hogy még tovább élvezhessük a használatát.

 

Mi kell a munkához?

 

Előfordulhat, hogy nem akarunk bajlódni ilyen munkálatokkal, erre viszont tökéletes megoldás a Store11 forgószék kínálata. Viszont akkor, ha ragaszkodunk a jó öreg székünkhöz, akkor a felújításával kapunk még néhány évet együtt.

 

Minden munkafolyamatnak megvan a maga szerszáma, amivel hatékonyan tudunk dolgozni. A szék újrakárpitozása is pontosan ilyen feladat. A megfelelő szerszámok nélkül ugyanis csak kínlódás lesz az egész.

 

A szükséges szerszámok:

 

  • Csavarhúzó vagy imbuszkulcs
  • Új szövet és habszivacs
  • Jelölőkréta
  • Tűzőgép, kapocs, olló
  • Mérőszalag
  • Ragasztópisztoly és ragasztórúd
  • Tű és cérna
  • Csiszolópapír a fa részekhez
  • Védőkesztyű és szemüveg

 

Lépésről-lépésre útmutató

 

Szedjük szét a széket, és távolítsuk el a huzatot:

 

A szék szétszerelése az első lépésünk, amit érdemes gondosan végezni, hogy az összerakása is egyszerű legyen. Minden apró alkatrészt és csavart érdemes egy tálba tenni, hogy ne vesszen el.

 

A régi kárpit eltávolítása már egy kicsit érzékenyebb feladat. Figyelni kell arra is, hogy a szék vázát ne sértsük meg, és az eltávolított anyag se szakadjon el. Ezután a habszivacsot is vegyük le a székről, amit szintén cserélünk.

 

Készítsünk szabásmintát:

 

A kárpit tökéletes sablon lesz a szabásminta elkészítéséhez, így az új szövet is tökéletesen illeszkedni fog a helyére, és nem kell bajlódni a méretezéssel. A habszivaccsal is hasonlóképpen járjunk el. Körberajzolva a “sablont”, könnyedén kivághatjuk az új szövetet és a szivacsot is.

 

Tegyük fel az új kárpitot, és szereljük össze a széket:

 

A megfelelően kivágott kárpitot és habszivacsot csak a helyére kell illeszteni, és a székhez kell rögzíteni. Arra érdemes figyelni, hogy a kárpit feszes legyen, és sehol se legyen rajta gyűrődés. Így a végeredmény is tökéletes lesz. Ez után már csak össze kell szerelni a széket, és szolgálatba állhat újra.

 

Extra tipp

 

Érdemes úgy nekiállni, hogy megfelelő idő legyen a befejezésre is. Ne hagyjuk a munkát elaprózódni, hanem végezzük el hatékonyan. Az összeszerelés során a mechanikai alkatrészeket érdemes kezelni a megfelelő anyagokkal, hogy a kopó tartozékok is megkapják a megfelelő gondoskodást.

 

A gerincünk megérdemli a megfelelő forgószéket, az pedig a hozzáillő gondoskodást. Így nemcsak a gerincünk egészsége maradhat kielégítő, de a kedvenc bútordarabunk élettartama is növelhető.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Megnősült Ungi

A hétvégén megnősült Ungvári Miklós olimpikon, Cegléd büszkesége, akinek...

Ivóvízhálózat karbantartás

Tájékoztatjuk Tisztelt Fogyasztóinkat, hogy az ivóvízhálózat szokásos őszi karbantartása keretében 2024....

A 10 legnépszerűbb online tevékenység Magyarországon

Az emberek többségének szüksége van egy kis lazításra, főleg...

Taco Puerto: Az ízek új otthona

A vendéglátás világa sokszor születik meg a szenvedélyből és...

Retró életérzés a Léna bisztróban

A Léna bisztró idén nyáron júniusban nyitotta meg kapuit...