13.3 C
Cegléd
2024. szeptember 16. hétfő
spot_img

A három legfontosabb tudnivaló, mielőtt cégalapításba vágnánk

A cégalapítás olyan folyamat, ami elsőre bonyolultnak tűnhet és sok kihívást tartogathat. Ha azonban tisztában vagyunk néhány alapvető dologgal, egyszerű és gördülékeny is lehet.

Ebben a cikkben bemutatjuk a három legfontosabb tudnivalót, ami segíthet eligazodni, ha gazdasági társaságot szeretnénk alapítani. Valamint kifejtjük azt is, hogy miként oldható meg a leggyorsabb és legegyszerűbb módon.

A célok meghatározása és a cégforma kiválasztása

A cégalapítás sokak számára okozhat fejtörést. Abban az esetben azonban, ha tudatosan vágunk neki, egyszerű és problémamentes folyamat. Ennek érdekében fontos, hogy konkrétan, meghatározott célokkal rendelkezzünk, és ezeknek megfelelően határozzuk meg a tevékenységünkhöz szükséges cégformát.

Hazánkban több népszerű megoldás közül is választhatunk. Ilyen a betéti társaság (bt.), a korlátolt felelősségű társaság (kft.) vagy a részvénytársaság (rt.). Fontos tudni, hogy ezek az eltérő megoldások nemcsak jogi, de pénzügyi szempontból is más-más követelményekkel járnak.

Minimális személyes felelősségvállalás esetén jó döntés lehet egy kft., ezzel szemben egy bt. alapítása anyagi szempontból lehet előnyös, hiszen alacsonyabb tőkebefektetést igényel. Éppen ezért fontos, hogy a választás során megfelelően mérlegeljünk, hiszen ez az alapvető lépés nagyban meghatározhatja vállalkozásunk sikerét.

A szükséges dokumentumok beszerzése és az adminisztráció

Egy gazdasági társaság alapítása olyan jogi folyamat, amelyhez több hivatalos dokumentumra is szükségünk lesz. Az egyik legfontosabb az alapítói okirat. Ez az a dokumentum, amely a létrehozni kívánt társaság alapadatait, célját, a tagok jogait és kötelezettségeit, valamint a működés alapvető szabályait egyaránt tartalmazza.

Bizonyos esetekben szükség lehet olyan papírokra is, mint a társasági szerződés vagy épp a székhelyhasználati engedély. Utóbbi abban az esetben nélkülözhetetlen, ha vállalkozásunk székhelyét nem saját ingatlanba szeretnénk bejelenteni. Amennyiben ezt szeretnénk elkerülni, cégünknek lehetősége van székhelyszolgáltatás igénybevételére is.

A megfelelő tőke is döntő jelentőséggel bír

A különböző társasági formák kiválasztása során a jogszabályok mellett az eltérő tőkeigényre is oda kell figyelnünk. A tőke biztosítása ilyen esetekben más-más forrásokból történhet. Egyrészt saját zsebből, másrészt befektetők bevonásával vagy banki hitel formájában.

Amennyiben nem tudunk dönteni a cégalapítást érintő kérdésekben, érdemes igénybe venni egy szakértő segítségét. A Logosz Cégcsoport irodáiban a székhelyszolgáltatás mellett a gazdasági társaságok alapításával kapcsolatos kérdéseinkre is választ kaphatunk. 

A szakemberek az első lépéstől az utolsóig a rendelkezésünkre állnak annak érdekében, hogy az alapítási folyamat a lehető leggyorsabb és leggördülékenyebb legyen.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Forgalomkorlátozások

A hétvégén rendezi meg a Kossuth Művelődési Központ Nonprofit...

Megnősült Ungi

A hétvégén megnősült Ungvári Miklós olimpikon, Cegléd büszkesége, akinek...

Ivóvízhálózat karbantartás

Tájékoztatjuk Tisztelt Fogyasztóinkat, hogy az ivóvízhálózat szokásos őszi karbantartása keretében 2024....

A 10 legnépszerűbb online tevékenység Magyarországon

Az emberek többségének szüksége van egy kis lazításra, főleg...

Taco Puerto: Az ízek új otthona

A vendéglátás világa sokszor születik meg a szenvedélyből és...