13.3 C
Cegléd
2024. szeptember 16. hétfő
spot_img

Beszéljünk kicsit a fenőacélokról!

A fenőacélok a kések és az egyéb vágóeszközök karbantartásának elengedhetetlen eszközei. Bár gyakran összekeverik őket a hagyományos élezőkkel, a használatuk fő célja nem konkrétan az élezés, hanem az élek karbantartása és finomítása. Más szóval eltávolítani a pengén kialakult mikroszkopikus repedéseket és egyenetlenségeket.

 

Milyen fenőacélok léteznek?

 

Az ArthurMarket fenőacél kínálatából is látható, hogy a fenőacélok különböző anyagokból készülnek: vannak az acél, a kerámia, a gyémántbevonatos és a kombinált változatok. 

 

A legtartósabbak közülük egyértelműen a kerámia fenőacélok, bár ezek a nehezen élezhető késekkel nem igazán boldogulnak. Erre a feladatra érdemes inkább a gyémántbevonatos verziókat választani.

 

De a hosszúságukban és a vastagságukban is akadnak különbségek. A hosszabb fenőacélok nagyobb kontrollt és egyenletesebb élezést biztosítanak, míg a rövidebbek kompaktabbak és könnyen kezelhetők.

 

Hogy ezek közül melyik lesz számodra az ideális, a használat célja nagymértékben befolyásolja. Abban az esetben, ha a késeket általános konyhai feladatokra használod, egy univerzális acél vagy kerámia fenőacél megfelelő lehet.

 

A speciális késeknél viszont, mint például szakácskések vagy borotvák, érdemes olyan fenőacélokat választani, amelyek kifejezetten az adott típusú penge karbantartására alkalmasak.

 

Hogyan kell használni őket?

 

A fenőacél használatának alapelve a helyes technika alkalmazása. A folyamat során fontos, hogy az eszközt folyamatos, egyenletes mozdulatokkal használd, és figyelj arra, hogy az élszög konzisztens maradjon. A legtöbb kés esetében az optimális érték 15-20 fok között van. 

 

Hogy miért van erre szükség? A fenőacélok megfelelő használatával a kések élesek maradnak, a vágási teljesítmény javul, és az eszközeid élettartama is meghosszabbodik. Azáltal pedig, hogy bármely konyhai eszköz mindig a lehető legjobb állapotban tartható, a főzés élménye is sokkal kellemesebb lesz majd. 

 

Egy extra tipp: Kevés oldal ír erről, de az élezést követően nem szabad megfeledkezned a kés és a fenőacél tisztításáról sem, a használat során ugyanis nagyon sok por halmozódik fel rajta. Ehhez csupán egy enyhe tisztítószerre és puha rongyra lesz szükséged. 

 

Gyakorlás és ismétlés jelentősége

 

A kicsorbult pengékkel való munka rendkívül kellemetlen tud lenni, de ha időt és energiát szánsz a fenőtechnikád finomítására és a penge karbantartására, akkor hosszú távon ezzel nem lesz majd problémád.

 

Mindazonáltal nem árt az óvatosság, mivel ha nem figyelsz oda, akkor könnyen további károkat okozhatsz a késben. Ezért, ha nem érzel magadban kellő magabiztosságot ahhoz, hogy nekiállj a fenőacéllal dolgozni, akkor kérj inkább segítséget egy olyan ismerősödtől, aki ért hozzá, és meg tud tanítani profin kést élezni!

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Megnősült Ungi

A hétvégén megnősült Ungvári Miklós olimpikon, Cegléd büszkesége, akinek...

Ivóvízhálózat karbantartás

Tájékoztatjuk Tisztelt Fogyasztóinkat, hogy az ivóvízhálózat szokásos őszi karbantartása keretében 2024....

A 10 legnépszerűbb online tevékenység Magyarországon

Az emberek többségének szüksége van egy kis lazításra, főleg...

Taco Puerto: Az ízek új otthona

A vendéglátás világa sokszor születik meg a szenvedélyből és...

Retró életérzés a Léna bisztróban

A Léna bisztró idén nyáron júniusban nyitotta meg kapuit...