3.1 C
Cegléd
2024. október 22. kedd
spot_img

Miért pályázik Cegléd fejlesztési forrásokra?

„Ahogy látszik, csak a baj van belőle… Az igaz, hogy az így nyert pénz ingyen van és ezzel a város gazdagodna. Gazdagodhatna akkor, ha sikerülne az önként vállalt fejlesztésekhez kért és kapott forrásokat határidőben felhasználni és azzal elszámolni. Hát nem sikerül… Nem sikerült az Ipari Park esetében és nem sikerül a határidőt tartani az autista foglalkoztató építésére és az Ipari Park III. ütemére nyert pályázatok esetében sem.” – közölte a Ceglédért Független Egyesület, amely megküldte részünkre az alábbi nyílt levelet.
„Pályázni nem kötelező! Senki sem tartott fegyvert Polgármester úrra, amikor a támogatási szerződéseket aláírta! Azt viszont csak ő nem gondolta úgy, hogy a szerződés az egy olyan kötelem, amit ha aláírunk, azzal vállaljuk a megvalósítást is. Félreértés ne essék, senki nem azt várta a Polgármester úrtól tavaly sem és idén sem, hogy ő ássa ki a közművek gödreit az Ipari Parkban, az viszont elvárható lett volna, hogy koordinálja, felügyelje és ellenőrizze a szerződésnek való megfelelést, ha már erre kötelezettséget vállalt. Azt már mindannyian tudjuk, hogy az Ipari Park II. ütemére kapott fejlesztési forrásokat, szabálytalanság következményeként vissza kell fizetni, ahogy azt is tudjuk, hogy vállalta a város – mindannyiunk adóforintjaiból – az elmaradt közművesítést is megvalósítani, ami a bírság mellett akár további százmilliókat is kivesz a kasszából. Kaptunk több mint 600 milliót ajándékba egy útra és közművesítésre, amit a város nem tudott szabályszerűen felhasználni, de mivel a szerződést teljesíteni kell, ezért a város saját forrásból és 800 millióból oldja meg a megvalósítást – hát ehhez csak gratulálni lehet!
És mikor azt hihetnénk, hogy még egy városvezető sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, akkor itt a másik pályázati „ügy”. Polgármester úr posztolta, hogy azon pályázati támogatást nyert fejlesztések esetén, ahol a megvalósítás nem érte el a 10%-os mértéket – ott vissza kell fizetni a már folyósított támogatást. A hír igaz, az is igaz, hogy az országban minden projektet érint, ahogy az okfejtés is valószínűleg igaz, hogy ezzel a központi költségvetés hiányának csökkentése a cél.
Amiről Polgármester úr elfelejtett írni és tájékoztatni az az, hogy Ceglédet azért érinti ez a központi intézkedés, ráadásul több elnyert pályázat kapcsán is, merthogy a pályázatok megvalósításai kapcsán tett vállalások tekintetében minden projekt jelentős időkésedelemben van. Pedig van hivatali apparátus, önkormányzati projektcég, külsős szakértő és szaktanácsadó – csak a munka nincs elvégezve.


Ha már Polgármester Úr nem tette meg, akkor megtesszük mi, hogy „nevén nevezzük a gyereket”:
– „TOP PLUSZ-3.3.2-21-PT1-2022-00048, Autista nappali ellátó kialakítása Cegléden” projektben a leigényelt és kifizetett előleg összege 238.434.260.-Ft. A támogatási döntés 2022. november 24-én született meg, a Támogatási Szerződés hatályba lépése pedig 2023. március 1-jén volt. A Támogatási Szerződés már módosításra került 2024. január 12-én. A közbeszerzési eljárást az 1. mérföldkő végére, 2024. április 30-ra le kellett volna zárni.
– „TOP PLUSZ-1.1.3-21-PT1-2022-00031, Gyógyászati épületbővítmény Ceglédi Termálfürdőben” projektben a leigényelt és kifizetett előleg összege 399.110.000.-Ft. A támogatási döntés 2022. december 13-án született meg, a Támogatási Szerződés hatályba lépése pedig 2023. február 21-én volt. A Támogatási Szerződés már módosításra került, szintén 2024. január 12-én. A megvalósítás kezdő dátuma 2024. május 1 – lett volna…
– „TOP PLUSZ-1.1.1-21-PT1-2022-00008, Cegléd Ipari Park III. ütem” projekt – ez a legnehezebb dió, merthogy ez arra az Ipari Park II. projektre épül, amelynek jelenleg sem látszik, hogy mikor és főleg, hogy miből lesz befejezése. A Támogatási Szerződés hatályba lépése pedig 2023. február 26-án megtörtént és már meg sem lepődünk azon, hogy a Támogatási Szerződés 2024. január 12-én itt is módosításra került. A projekt megvalósításának kezdési dátuma, szerződés szerint 2024. április 1-e lett volna. Egyébként, bagatell 314.960.631.-Ft-ról van szó…
Biztosak vagyunk abban, hogy Polgármester úr részéről van magyarázat arra, hogy 2023-ban miért nem történt semmi egyik projekt esetében sem, ahogy az idén is csak annyi látszik, hogy vélhetően a határidők módosítása miatt került sor a szerződések módosítására is. Bár a magyarázat itt már nem segít – dolgozni kellene! Ha ez nem megy, akkor mind az elnyert, mind a jövőbeni pályázatok kapcsán lehet egy jó tanácsunk? Ami nem megy, azt nem kell erőltetni!”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Eltűnt Lázár Beatrix

Egy 17 éves lányt keresnek a nagykőrösi rendőrök. A fiatal...

Szabadfogású diákolimpia sikerek

Hétvégén két versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi birkózók....

Migránsok bukkantak fel Csemőben

Csemő Önkormányzata oldalán október 17-én késő délután felhívás jelent...

Lopássorozat Abonyban

Lopás miatt kell felelnie annak a 19 éves abonyi...

Ungvári Miklós a rádióban

A Nemzeti Sportrádió Hazafutás című műsorának vendége Ungvári Miklós,...