3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Mi az a kőfurnér és hol alkalmazzák?

Az építészetben számos kőzettípust alkalmaznak a tervezők, így igazán sokrétű, színes városkép jön létre. Ez lényeges, hiszen a modern és a klasszikus elemek keveredése a modern kor egyik alapköve. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi az a kőfurnér és mire jó!

 

Mit takar az elnevezés?

 

A kőfurnér, kőburkolat, terméskő, mészkő, homokkő elnevezések és ezek a kőzettípusok egyre többször jelennek meg a köztudatban is. Nemcsak az építőipar alkalmazza ugyanis a kőfurnért, hanem a lakberendezésben is megjelenik. Ez a kőzet 100%-ban természetes kőfelületből áll, ami egy ultravékony kőréteg és egy üvegszálas műgyanta hordozóréteg.

 

A kőfurnér emellett rendkívüli tulajdonságokkal rendelkezik. Egyrészről megtartja a kőzetre jellemző természetes látványvilágot, másrészről pedig könnyű, rugalmas, és remekül alkalmazható a különféle építészeti és lakberendezési célokra. A termék teljes vastagsága egyébként mindössze 2-3 mm, ami a tulajdonságaihoz képest igazán ígéretes. 

 

Miből lehet ilyen extravékony, mégis tartós kőzetlemezeket előállítani? Ehhez olyan hasadó kőzetek szükségesek, amelyek anyaga alkalmas a kőfurnér előállítására. Ilyenek például a terméskövek, mint a pala, illetve a mészkő és a homokkő egyaránt. 

 

A gyártás folyamata

 

Az első és legfontosabb lépés a megfelelő anyagok kiválasztása, hiszen ez nagyban befolyásolja a kész termék minőségét is. Mire kell mindenképpen odafigyelni? Alapanyagként csak és kizárólag a legjobb minőségű, hiba- és repedésmentes anyagok választhatóak. Erre nem alkalmasak a kemény kőzetek, mint például a gránit vagy akár az andezit.

 

A következő lépés a hasítás, melynek során üvegszálas műgyantát visznek fel egy előzetesen felmelegített kőfelületre. Ekkor a gyanta egy oldhatatlan kötést hoz létre, és hűlés közben zsugorodási jelenség lép fel. Ennek köszönhetően a kőzet felső rétege leválik, amit az üvegszálas hordozólap megfelelően rögzít.

 

Az utolsó lépések a vágás, csiszolás, mosás, valamint minőségellenőrzés. Az előző lépésben létrejött gyantás kőzetlemezeket modern vágógépekkel szeletelik a megfelelő méretűre. Ezután síkra csiszolják a hátoldalát. Ha ez megvan, akkor egy alapos mosás és szárítás után kerülnek a lapok a minőségellenőrzéshez.

 

A minőség és az alkalmazás lehetőségei

 

A MEO még a csomagolás előtt ellenőrzi a termékeket, hogy semmilyen hiba vagy folytonossági szakadás ne legyen bennük. Emellett lényeges a hordozóréteg színvonala és a méretpontosság is. A Slate Design például kifejezetten nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a lehető legjobb minőséget gyártó cégtől szerezze be a forgalmazásra kerülő termékeket.

 

De milyen alkalmazási lehetőségekkel találkozhat? Igazán speciális terület, hogy ezeket az anyagokat kültéri falburkolatként és homlokzati burkolatként beépítik. Lényeges azonban, hogy ilyen használatra csak és kizárólag olyan terméket szabad alkalmazni, amit a hatóságok kifejezetten erre a felhasználásra minősítettek. Nem mindegyik gyártó terméke egyforma ugyanis a technológiai és anyagbeli eltérések miatt.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...