Az senki számára nem lehet kérdés, hogy a hagyományos gyógyászatban milyen jelentős szerepe van a méznek. Már a nagyszüleinktől is hallhattunk mézes praktikákat, hiszen számos olyan bioaktív hatóanyagot tartalmaz ez a csodaszer, amelyek erősítik az immunrendszert és csökkentik a gyulladásokat.
Erre pedig óriási szükségünk van, különösen a téli hónapokban, amikor a hírek állandóan a különböző vírusok rohamos terjedéséről szólnak. A természetízei.hu vitamézes készítményei például ilyenkor azonnal bevethetők.
Szintetikus multivitaminok és a természetes hatóanyagok
A mai rohanó világban teljesen természetes napi rutinnak számít, hogy bevesszük a multivitamint, és ezzel úgy gondoljuk, hogy ki is pipáltuk azt, amire a szervezetünknek szüksége lehet. Pedig a szintetikus készítmények nem biztos, hogy annyira komplex, biokatív komponenseket tartalmaznak, mint a természetes társaik. Így nem nyújtanak olyan széles körű védelmet.
Mi minden található a mézben?
A méz és a hozzá kapcsolódó termékek, mint a méhpempő, a propolisz vagy a virágpor már több ezer éves múltra tekintenek vissza gyógyerejük révén. Flavonoidokat, polifenolokat, antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket egyaránt tartalmaznak, és ezek együttesen fejtik ki jótékony hatásukat.
Mire jó, miért fogyasszuk rendszeresen?
Antioxidánsokban bővelkedik a méz és a propolisz is, így a szabadgyökök ellen védelmet nyújtanak a szervezetünknek. Emellett gyulladáscsökkentő hatásuk is van, így influenza esetén hatékony gyógyírként szolgálhatnak. A méhpempő ugyanakkor amellett, hogy kiváló antioxidáns, a hormonális egyensúly fenntartásában is segít.
Ugyanakkor a degeneratív megbetegedések megelőzésében is segíthetnek. Vagyis antibakteriális, antivirális és gombaellenes szerek is egyben. Immunerősítő a virágpor a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően.
Bár ezek a komponensek a szintetikus vitaminokban is előfordulnak kisebb-nagyobb arányban, de a hatékonyságuk a felszívódásuktól függ. A természetes anyagok esetében ez jóval könnyebb.
Támogatják a bélflórát is
A méhpempő és a virágpor gazdag olyan prebiotikus rostokban, amelyek az emésztőrendszer egészségét és megfelelő működését hivatottak fenntartani. Mindez pedig nemcsak a bélflórára, hanem az immunrendszerre is pozitív hatással van.
Látható, hogy mind a méz, mind pedig az egyéb méhészeti termékek komplex védelmet nyújtanak a szervezetünknek. Az immunvédelemben éppoly meghatározó szerepet töltenek be, mint az emésztőrendszer egészségének megőrzésében.
Azonban rendszeres fogyasztásuk előtt kérjük ki szakemberek véleményét, és csak akkor használjuk, ha nem vagyunk allergiásak rájuk! Ha pedig már a beszerzésen gondolkodunk, mindenképp nézzünk szét a természetízei.hu vitamézes készítményei között!