Ha az egészséges étrendről van szó, sokszor hallani, hogy együnk több rostot. De miért is olyan fontos? A rost gyakorlatilag a növények “vázrendszere”, a sejtfalak és a sejtek közötti állományt alkotó anyag, amelyet a szervezetünk nem tud megemészteni, viszont a bélrendszerünk annál inkább hálás érte.
Érdemes körülnézni a Mamavita növényi termékeinek kínálatában, de például az édességek között is értékes rostforrásokra bukkanhatunk a zabkekszek képében.
Kétféle rosttípus, eltérő hatás
A rostokat két különböző csoportba sorolhatjuk: vízben oldódó és vízben nem oldódó típusokra. Az első kategóriába tartozik például a pektin, ami az almában is megtalálható, és képes zselés állagúvá válni a bélrendszerben. Ennek köszönhetően lassítja a cukor felszívódását, így elkerülhetjük a vércukorszint hirtelen ugrálását.
Ráadásul segít csökkenteni a koleszterinszintet is, ami a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kulcsszerepet játszik.
A vízben nem oldódó rostok, mint amilyen a cellulóz vagy a lignin, szinte egy “bélseprűként” működnek: felgyorsítják az emésztést, segítenek a salakanyagok kiürítésében, és megelőzhetik a székrekedés kialakulását. Ha valaha is érezted már, hogy belassult az emésztésed, egy nagyobb adag zöldség, teljes kiőrlésű gabona biztosan segített, igaz?
Miért nem eszünk elég rostot?
A modern életmód elég nagy árat kér tőlünk, hiszen a rohanásért cserébe gyakran hajlamosak vagyunk kevés rostot bevinni a szervezetünkbe, mivel könnyebb gyorsan megenni a feldolgozott élelmiszereket. Ugyanakkor a gyorsételek és cukros péksütik igencsak csábítóak egy nehéz nap után. Pedig a megfelelő rostbevitel segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, hozzájárulhat a megfelelő testsúly fenntartásához, és még a vastagbélrák kockázatát is csökkentheti – ez azért elég jó hír.
Mennyi rostot kellene fogyasztani?
Egy felnőtt számára napi 25-30 grammnyi az ajánlott mennyiség, legfeljebb 40-45 g, de a legtöbben ennek a felét sem érik el. Ha szeretnénk növelni a rostbevitelt, akkor:
- Együnk több zöldséget és gyümölcsöt (például almát, körtét, répát, brokkolit)
- Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat (barna rizst, zabot, teljes kiőrlésű kenyeret)
- Adjunk a reggelinkez magvakat (például chiát, lenmagot, tökmagot)
- Igyunk elég folyadékot! A rostok csak akkor tudják kifejteni jótékony hatásukat, ha elegendő vizet is fogyasztunk melléjük.
Gluténmentes étrend esetén különösen figyeljünk
Ha gluténmentesen étkezünk, akkor kiváltképp figyeljünk oda a rostbevitelre, mivel a bolti mentes termékeket gyakran keményítővel dúsítják, ami gyorsan megdobja a vércukorszintet. Helyette próbáljunk meg rostban gazdag alternatívákat választani, mint a hajdina, amaránt, quinoa vagy köles.
Ha Te is úgy érzed, hogy még ma tenni szeretnél az egészségedért, kezdd a rostban gazdag étkezéssel, a többi változtatás pedig jöhet később, fokozatosan.