11.2 C
Cegléd
2024. október 19. szombat
spot_img

Fontos tudnivalók a munkaviszonnyal kapcsolatban

 

 

A munkajog világában gyakoriak a jogszabály-módosítások, amelyek a legtöbb munkavállalót és munkáltatót érintik. Azonban ezek sokszor nem jelennek meg a hírportálokon. Cikkünkben most ennek a hiánynak a pótlására a munkaviszony aktuális fogalmáról és típusairól írunk bővebben.

 

Ezt jelenti a munkaviszony

 

Maga a munkaviszony számos aspektussal rendelkezik. Idetartozik a létrejötte, a megszűnése, a felmondás esetei, valamint a végkielégítés is. Mivel Budapest diák állás tekintetében rengeteg lehetőséget nyújt a fiataloknak, érdemes megemlíteni, hogy a munkaviszonyok közé sorolható a diákok munkavégzése is. De ha egyéb munkát keresünk a fővárosban, akkor érdemes kicsit alaposabban is kutakodni a BudapestAllas.hu oldalán.

 

A munkaviszony a munkavállaló és a munkáltatói között létrejövő, tartós jogviszony. Alapja az írásban kötött munkaszerződés, amely kötelezően tartalmazza a munkakört és a munkabért, valamint a felek jogait és kötelességeit. Szükségszerűen kiegészíti a munkáltató tájékoztatása is, amely a munkaidőt, a fizetés napját, az elvárt képzettséget és egyéb fontos információkat foglal magában. Hazánkban a munkavégzésre irányuló jogviszonyt a Munka Törvénykönyve szabályozza. 

 

A munkaviszonyok típusai

 

Mindenki számára ismerős a klasszikus, napi 8 órás, vagyis főállású munkaviszony. Itt a munkavállaló a munkáltatónak alárendelten végzi munkáját. Szólhat határozott és határozatlan időre is. Ez egy biztonságos foglalkoztatási forma mindkét fél tekintetében.

 

Az alkalmanként előforduló feladatok elvégzésére a munkáltató választhatja az egyszerűsített foglalkoztatást. Ez azonban csak négy területen, mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkánál, alkalmi munkásként vagy filmipari statisztaként lehetséges. 

 

Lazább forma a vállalkozási vagy a megbízási szerződés alapján történő foglalkoztatás, amely magánszemélyek és/vagy gazdálkodó szervezetek között jöhet létre. A megbízási szerződés célja egy konkrét feladat elvégzése, míg a vállalkozói szerződés egy eredmény vagy termék létrehozására irányul. 

 

A munkaviszony megszűnése

 

A munkaviszony több okból is megszűnhet. Abban az esetben, ha a munkavállaló életét veszti, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, vagy ha a határozott idő lejár, a munkaviszony automatikusan véget ér.

 

Rendes felmondás történhet mindkét fél oldaláról is. Munkavállaló esetében nem szükséges indokolni, míg a munkáltató csak a törvényben meghatározott okok valamelyikére hivatkozva mondhatja fel a jogviszonyt. A rendkívüli felmondás ennél szigorúbb, ilyenkor ugyanis mindkét fél részéről szükséges az indoklás. Közös megegyezéssel pedig bármiben meg lehet állapodni.

 

Munkáltatóként, munkavállalóként, de különösen álláskeresőként rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a munkaviszonyra vonatkozó alapvető jogi keretekkel. Hiszen így, ha egy új munkaszerződés kerül elénk tudni fogjuk, mit is írunk alá. Valamint a foglalkoztatási jogviszony megszűnésekor is ismerni fogjuk a jogainkat.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Migránsok bukkantak fel Csemőben

Csemő Önkormányzata oldalán október 17-én késő délután felhívás jelent...

Lopássorozat Abonyban

Lopás miatt kell felelnie annak a 19 éves abonyi...

Ungvári Miklós a rádióban

A Nemzeti Sportrádió Hazafutás című műsorának vendége Ungvári Miklós,...

Aranyérem a rendőrnek

Ismét győzött a Ceglédi Rendőrkapitányság közlekedésrendésze Békési Norbert. A...

Emberek vagy állatok?

„A modern kori nézetek szerint az állatok és emberek...