A fenőacélok a kések és az egyéb vágóeszközök karbantartásának elengedhetetlen eszközei. Bár gyakran összekeverik őket a hagyományos élezőkkel, a használatuk fő célja nem konkrétan az élezés, hanem az élek karbantartása és finomítása. Más szóval eltávolítani a pengén kialakult mikroszkopikus repedéseket és egyenetlenségeket.
Milyen fenőacélok léteznek?
Az ArthurMarket fenőacél kínálatából is látható, hogy a fenőacélok különböző anyagokból készülnek: vannak az acél, a kerámia, a gyémántbevonatos és a kombinált változatok.
A legtartósabbak közülük egyértelműen a kerámia fenőacélok, bár ezek a nehezen élezhető késekkel nem igazán boldogulnak. Erre a feladatra érdemes inkább a gyémántbevonatos verziókat választani.
De a hosszúságukban és a vastagságukban is akadnak különbségek. A hosszabb fenőacélok nagyobb kontrollt és egyenletesebb élezést biztosítanak, míg a rövidebbek kompaktabbak és könnyen kezelhetők.
Hogy ezek közül melyik lesz számodra az ideális, a használat célja nagymértékben befolyásolja. Abban az esetben, ha a késeket általános konyhai feladatokra használod, egy univerzális acél vagy kerámia fenőacél megfelelő lehet.
A speciális késeknél viszont, mint például szakácskések vagy borotvák, érdemes olyan fenőacélokat választani, amelyek kifejezetten az adott típusú penge karbantartására alkalmasak.
Hogyan kell használni őket?
A fenőacél használatának alapelve a helyes technika alkalmazása. A folyamat során fontos, hogy az eszközt folyamatos, egyenletes mozdulatokkal használd, és figyelj arra, hogy az élszög konzisztens maradjon. A legtöbb kés esetében az optimális érték 15-20 fok között van.
Hogy miért van erre szükség? A fenőacélok megfelelő használatával a kések élesek maradnak, a vágási teljesítmény javul, és az eszközeid élettartama is meghosszabbodik. Azáltal pedig, hogy bármely konyhai eszköz mindig a lehető legjobb állapotban tartható, a főzés élménye is sokkal kellemesebb lesz majd.
Egy extra tipp: Kevés oldal ír erről, de az élezést követően nem szabad megfeledkezned a kés és a fenőacél tisztításáról sem, a használat során ugyanis nagyon sok por halmozódik fel rajta. Ehhez csupán egy enyhe tisztítószerre és puha rongyra lesz szükséged.
Gyakorlás és ismétlés jelentősége
A kicsorbult pengékkel való munka rendkívül kellemetlen tud lenni, de ha időt és energiát szánsz a fenőtechnikád finomítására és a penge karbantartására, akkor hosszú távon ezzel nem lesz majd problémád.
Mindazonáltal nem árt az óvatosság, mivel ha nem figyelsz oda, akkor könnyen további károkat okozhatsz a késben. Ezért, ha nem érzel magadban kellő magabiztosságot ahhoz, hogy nekiállj a fenőacéllal dolgozni, akkor kérj inkább segítséget egy olyan ismerősödtől, aki ért hozzá, és meg tud tanítani profin kést élezni!