3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Másodfokú készültségben

– Mit segíthetnek az állampolgárok ebben a helyzetben?

– Nagyon nagy probléma, hogy az ingatlantulajdonosok nem takarították ki az árkokat, – a felhívások ellenére – így eldugultak az átereszek, vagy esetleg nincsenek is, pedig ezek tisztántartása, kialakítása nem a város, hanem a lakosok kötelessége lenne. (A vonatkozó önkormányzati rendelet szerint, aki ebbéli kötelességeit elmulasztja harmincezer forint pénzbírsággal sújtható. A szerk.) Volt olyan hely a városban, ahol szemetet, konkrétan pet-palackot  is hordtak az árokba, ami természetesen eltömítette az átereszeket. Nagyon fontos, hogy a saját ingatlana előtt mindenkinek rendbe kell tenni az árkokat, átereszek a kocsibehajtók alá is kellenek, ahol pedig nincs, ott pótolni kellene.

– Már március közepétől árhullám indult meg a Tiszán, az olvadás és a következő napokra előrejelzett nagy mennyiségű csapadék miatt további emelkedés várható. Mi lesz, ha súlyosbodik a helyzet?

– Reméljük, hogy nem súlyosbodik. Sok megelőző intézkedés megtörtént, vagy a héten  meg fog történni. Fontos lépés, hogy Földi László polgármester úr elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget, mert ezzel lehetőség nyílt – szükség szerint – új árkok nyitására. De újra hangsúlyozom, hogy minden lakosnak felelőssége, hogy saját ingatlana előtt az árkok és átereszek tiszták legyenek.

– Milyen kritikus területek vannak Cegléden, ahol esetleg gond lehet?

– Miután Cegléd egy óriási lapályban fekszik, ha jön egy felhőszakadás, komolyabb mennyiségű víz, akkor sok olyan pont van, ahol probléma lehet. Az előrejelzések szerint még 40 mm csapadékra van kilátás a héten, – eső, vagy hó formájában – mi  erre készültünk fel. 

 


Cegléd város belterületén három csapadékvíz elvezető rendszer működik. Ennek megfelelően a város három vízgyűjtő területre tagozódik: Az északi részen a Cigányszéki, a keleti részen a Büdös éri–Csengeri széli, a déli és délnyugati részen pedig a G–1. vízelvezető rendszerre. 

A három vízelvezető rendszer csatornáinak, útárkainak hossza 205,4 km, a főgyűjtők hossza 12,5 km, a város gyűjtő hossza 29,9 km, az utcákon lévő egy- és kétoldali útárok hossza 163 km.

A város területén megközelítőleg 375 utca van a jelenlegi nyilvántartás szerint. (…) Az összes utcák számához viszonyítva 12 utcában 5,7 km hosszban csak szikkasztó jellegű árok van, ez 3%-ot jelent. 41 utcában egyáltalán nincs vízelvezetés 9,7 km hosszban, ez az összes utcák számához viszonyítva 12%-ot jelent.

Forrás: www.varvag.hu – Fotó: Krizsán Efraim, Kisfaludi István

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...