5.1 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Nekünk kell odalépni hozzájuk

A Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, amelyet a ceglédi keresztény egyházak, gyülekezetek, közösségek is megünnepeltek. Körképünkben három ceglédi felekezet lelki vezetőjét kérdeztük arról, idén hogyan emlékeztek Jézus halálára és feltámadására, illetve voltak-e olyan újítások, amelyek egyedivé tették az idei ünneplést?
 
Bokros Levente, katolikus kanonok-plébános: – Minden ünnep újszerű,  a váci püspök szavaival élve: “a tavalyi hitem, idénre már nem elég”. A liturgia persze ugyanaz, de a hozzá való alkalmazkodásunk más, ahogy a hitünk évről-évre növekszik. Idén új káplánunk van, ő végezte a hagyományos nagycsütörtöki lábmosás szertartását. A püspök, a pápa is teszi ezt és a nagyobb közösségeknél mindenhol bevett szokás, hogy 12 férfinak – miként Jézus a tanítványoknak – megmossuk a lábát. Mi most, újításként 12 fiatalnak szolgáltunk. Nyilván az idei húsvét számunkra a pápaválasztás miatt is emlékezetes lesz.

Hánka Levente, református lelkész: – A bűnbánati hét istentiszteletei szokásosan zajlottak. Újdonság nálunk – és a három ceglédi református egyházközséget is összehozza – a Passiós istentisztelet. Ilyenkor nagypénteken valamelyik evangélium szenvedéstörténetét énekes-kórusos betétekkel színesítve elevenítjük fel. Az idei húsvétban újdonság, hogy mindannyiunkat foglalkoztat az, hogy a Felszegi Gyülekezetbe új lelkész fog jönni, Sándor Balázs elköltözésével és ez változásokkal jár. Az új élet, a változás a húsvét állandó üzenete, ami ráirányítja a figyelmünket arra, hogy magunkba nézve felfedezzük miben kell nekünk megújulnunk.

Péter Zoltán, evangélikus lelkész: – Hagyományos nagyheti alkalmaink mellett újdonság, hogy az idén negyedik alkalommal megtartott 5 órai húsvét hajnali istentiszteletünkön az Ökumenikus kórus is énekelt, ezzel emelve az ünnep fényét. Ezután közös reggelin vettünk részt a gyülekezeti házban, ezt a szokást bajor mintára honosítottuk meg. A látogatottság az előző évekhez hasonlóan stagnál,  pedig jó lenne, ha a legnagyobb keresztény ünnepen azok is, akik nem járnak rendszeresen templomba éreznék a Húsvét fontosságát. Mi ettől függetlenül örültünk, mert aki Krisztusban hisz, át tudja élni a feltámadás örömét.



Az egész világ érdeklődése kísérte a vatikáni pápaválasztás eseményeit. Március 13-án végül felszállt a fehér füst: a Szent Péter téren bemutatták Jorge Mario Bergoglio argentin, jezsuita bíborost, aki I. Ferenc néven lett a római katolikus egyház feje.
Bokros Levente ceglédi katolikus plébánost kértük, mondja el tapasztalatait véleményét az eredményről:

– Bevallom őszintén, nagyon vártuk a választás eredményét. Érdekes dolog az egyház életében, amikor két pápa regnálása találkozik, a régi és az új. Különös az is, hogy köztudott volt, hogy olasz pápát szeretne az egyház, erre Argentínából jön egy olasz származású pápa, aki folyékonyan beszél ezen a nyelven és mentalitásában is latin. Az egyház és az egész világ felszabadult megnyilvánulásainak hallatán. A teremtett világ, az emberiség védelme, az öröm, a remény megélése csendül ki a szavaiból, tetteiből. Üdítően újszerűen fejezi ki magát, láthatóan gyűlöli a protokollt. Nem a hagyomány embere, hanem új módon közelít az egyházhoz és általában az emberekhez.
– Helyi szinten jelenthet változásokat az új pápa személye?
– A mentalitásban mindenképpen lesz változás helyi szinten is, főleg abban, hogy ne azt várjuk, hogy hozzánk jöjjenek az emberek, hanem nekünk kell odalépni hozzájuk, és ez a változás nagy dolog.

Nagy fotó: Burgmann László

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...