1.3 C
Cegléd
2024. november 26. kedd
spot_img
spot_img

Nő a friss szilva fogyasztás

A szilva értékesítési piaca az utóbbi egy-két évtizedben nagymértékben átalakult. A gyümölcs éves átlagára, a fogyasztói igények a frissen fogyasztásra való termesztésre hívják fel a figyelmet. Érdemesebb a heti vagy a nagybani piacokon értékesíteni, ipari felhasználásra adni a szilvát nem éri meg. A kézzel szedett, hamvas szilva iránti növekvő kereslet az ültetvényszerkezet átalakítására készteti a termesztőket. A közvetlenül a fogyasztói piacokra szállítandó gyümölcs a jelenleg uralkodó fajtáktól eltérő nemesítéseket, más koronaformát, más technológiát igényel. Az átállás azonban nehéz feladat szakmailag, pénzügyileg pedig költséges – mondták el véleményüket a szakemberek. Január elsejétől Gödöllőn működik majd a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, amelybe összevonják a kutatóintézeteket. Közöttük a több mint 60 éves ceglédi műhely szakemberei kimagasló eredményeket értek el, elsősorban a homoki gyümölcstermesztéshez alkalmas gyümölcsfajták előállításával.

Forrás: Baon.hu – Fotó: Kisfaludi István

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Miért fontos a klíma szakszerű tisztítása?

    Ha egy minőségi klímát választunk, amit szakértők szerelnek be,...

Elegáns női blúzok: melyek a legkelendőbb változatok, hogyan viseljük őket?

    A női blúzok egyértelműen az elegáns ruhatár alapdarabjai közé...

A digitalizáció határai: Megmenthetik a digitális ikrek az iparágakat?

      Az "Internet of Things" (IoT) eszközök száma óriási növekedés...

Ceglédi elismerés a Szent Erzsébet-díjak átadásán

November 16-án, a váci Nagyboldogasszony-székesegyház ünnepi szentmiséjén adták át...

Az ipari mennyezeti lámpák szerepe a mindennapokban

  Az ipari mennyezeti lámpák, vagy más néven csarnokvilágítók, elengedhetetlen...