A lelkes gyerekcsapatot a nyílt napon vendéglátással is várták, mi pedig megkérdeztük a gyerekeket ők mit szeretnek a menzán és mit hagynak a tányéron. A válaszok különbségei mutatják, hogy az ízlés már gyerekkorban sem uniformizált, de azért vannak favoritok.
– A rizsfelfújt a kedvencem és a tejbegríz, ezekből repetázok is, ha lehet. – mondja Fehér Boglárka, aki viszont a zöldbabfőzeléket nem szereti. Dávid Kitti viszont rajong a menzás borsófőzelékért. A káposztás ételek azonban a tányérján maradnak, ahogy Bogárdi Botondnak is, aki igazi férfi módjára csak annyit mond a húst szereti. Szer Dávid 6. d osztályos diák viszont mindent megeszik, de azért hozzáteszi: – A bolognai a kedvencem.
– Lehet-e, tudnak-e egyensúlyozni az étrendben a gyerekek ízlése és az előírások között? – kérdeztük az élelmezésvezetőt.
– A közétkezetetésben szigorú szabályok vannak, de amennyire lehet figyelünk a gyerekek igényeire is. Felméréseket készítettünk a kedvencekről: a paradicsomleves, tejbegríz, a milánói makaróni vezeti a sort, a “nemszeretem” ételek listáján pedig a tökfőzelék, a spenót és a sóska az éllovas. Tudjuk, hogy a főzeléket nem szeretik a gyerekek, ezért igyekszünk például párolt zöldség formájában adni nekik, amit valóban jobban szeretnek.
– Hallottam, hogy januártól újabb szigorítások várhatók, sült krumplit, rántott húst sem lehet adni majd a gyerekeknek.
– Igen és ezzel megint csak a közétkeztetést nehezítik meg, mert talán a rántott hús az, amit még minden gyerek szeret.
– A gyerekek válaszaiból kitűnik, hogy általában szeretik a menzát, hogyan sikerült elérni ezt?
– Cégünk specialitása, hogy csak friss zöldségből, gyümölcsből dolgozunk, nem fagyasztottból, mert annak egészen más az íze, minősége. Előző napra hozatjuk a minőségi alapanyagokat, zöldséget, gyümölcsöt a szezonnak megfelelően. Ezért idény jellegűen színesítjük az étlapjainkat, most már mandarint, banánt is kapnak a diákok. A legfontosabb célunk pedig, hogy csak jót, finomat, egészségeset és ízleteset kapjanak a gyerekek.