A kolbásztököt felfuttathatjuk kerítésre, vagy bármilyen rácsra, másfél méter hosszúra is megnőhet. Fontos, hogy olyan magas rácsot vagy kerítést válasszunk, ahol a termés nem ér le a földre, mert nedves földdel érintkezve azonnal rothadásnak indul. A magokat áprilistól vethetjük folyamatosan, a termése leginkább a spárgatökhöz hasonlít, rántva vagy sütve is kiváló nyári zöldség.
A brokkoli szintén gazdag vitaminban, de kevesen szeretik és még kevesebben ültetik ezt az értékes zöldséget. Gyönyörű élénkzöld színével minden étkezést felvidít és hangulatot ad. A magokat áprilisban vessük végleges helyre, majd a kifejlett palántákat ültessük egymástól 50*50 cm-es sor- és tőtávolságra. Szedése ősszel van, akkor a legfinomabb, amikor a virágok még nem kezdenek nyílni. Én krémlevest szoktam belőle készíteni, levesgyönggyel, reszelt füstölt sajttal tálalom. Színe miatt „Shreklevesnek” hívjuk, emiatt lányom már pici korában vidáman kanalazta.
A bimbós kel egész Európában ismert és közkedvelt káposztaféle, de hazánkban nem tartozik a kedvencek közé. Jellegzetességei a hatalmas kékesszürke levelek, amelyek ősszel érik el kifejlett formájukat, így a szezon is erre az időszakra esik. A levelek hónaljában fejlődnek ki a kis káposztafejek, ezek a kelbimbók, amelyek vitaminban gazdagok és nagyon ízletesek. A kelbimbó magját április végén ültessük ki szabadföldbe, majd a palántákat 70*70 cm-es sor- és tőtávolságra ültessük. Az ízletes kis kelbimbókat ősszel szedjük le, akkor a legfinomabb, ha a dér egy kicsit megcsípi. Ősszel és télen a legjobb vitaminforrások közé tartozik. Köretként sültek mellé nagyon finom: Vajon sóval, borssal, vegetával megpárolom, a végén teszek hozzá apróra vágott fokhagymát, mert ez elveszi keserű ízét és pár perc múlva kész is.
De ezenkívül rengeteg különleges zöldséget ültethetünk kertünkbe, ilyen pl. a tüskés uborka, a zsebdinnye, a csicseri bab, a banántök, a zöldspárga, rebarbara, és a sonkahagyma is. Ha új ízekre vágyunk a konyhánkban bátran kísérletezzünk kertünkben ezekkel a nem hétköznapi zöldségekkel.