6.1 C
Cegléd
2024. október 23. szerda
spot_img

Új lendület romakérdésben

November 12-én tartotta meg első, alakuló ülését a ceglédi Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Az ülésen megválasztották az elnök és az elnökhelyettes személyét, tárgyaltak az aktuális feladatokról, valamint a “nagy” testület elé terjesztett együttműködési javaslatról.

– Jelenleg tárgyalások folynak arról, hogy a közhasznú munkások foglalkoztatását átvegye a nemzetiségi önkormányzat, hiszen a közmunkások zöme roma származású. – nyilatkozta lapunknak a háromtagú testület vezetője Jakab István. –  Minden olyan tevékenység szóba jöhet, amihez nem kell szakképesítés. Egy-két szakemberrel a roma emberek tudnak parkot, utcát takarítani. Át kell alakítani a roma emberek gondolkodását, hogy ne segélyekért álljanak sorba, hanem munkával, hasznos tevékenységgel keressék meg a betevőt. Ez hosszú távon nekik is jó, biztos megélhetést jelent, amiből taníttatni, sportoltatni tudják a gyerekeket, jobb körülmények között élhetnek és a megélhetési bűnözés is visszaszorul. A választás előtt végigjártuk a roma családokat és azt tapasztaltuk, hogy nem helytállóak azok a vélemények, hogy a romák nem akarnak dolgozni. Ha kapunk bizalmat akkor bebizonyítjuk, hogy a romák is hasznos állampolgárai lehetnek Ceglédnek. 

– A szorosan vett közbiztonsággal kapcsolatban milyen terveik vannak? – tettük fel a kérdést. – A rendőrkapitánnyal is tárgyalunk az együttműködésről. Cegléden Vének Tanácsát állítjuk fel, amely a köztiszteletben álló ceglédi cigány családfőkből áll majd. A mintegy 30 fős testületnek nem rendőri feladata lesz. Tehát nem megyünk utána, ha valaki egy biciklit lop, ez a rendőrség feladata. Célunk, hogy azokat az embereket kiszűrjük, akik kimondottan bűnözésből élnek és nem akarnak beilleszkedni a társadalomba. Amikor ezeket az embereket felkeressük mindig az az első válasz: hogy nincs mit adni enni a gyerekeimnek. Ha a közmunka a mi felügyeletünk alá kerül, akkor patthelyzet elé állíthatjuk őket azzal, hogy munkát tudunk nekik biztosítani. Amennyiben nem akarnak dolgozni, megkérjük, hogy ne mutasson rossz példát a gyermekeinknek és távozzon Ceglédről. Problémát jelent az is, hogy egyes családok, kicsi házukba távoli, főleg nyírségi rokonokat fogadnak be. Amennyiben ezt a gyakorlatot nem hagyják abba, akkor megvonunk tőlük minden támogatást. – mondta Jakab István.


Ugyanezen a napon sajtótájékoztatót tartott Jakab János, eddigi roma kisebbségi referens is. A helyi sajtó képviselői előtt bejelentette: megbízási jogviszonya november 30-án lejár. Nyilatkozatában kifejtette hét évig dolgozott a cigányság érdekében, de a megválasztott új képviselőkkel nem kíván együtt dolgozni. Hangsúlyozta: igazságtalannak tartja, hogy 61 évesen az utcára rakták. 


November 13-án Takáts László tartott sajtótájékoztatót, ahol – kérdésre válaszolva – kitért Jakab János nyilatkozatára is. – Örülök, hogy az október 12-ei választáson, a helyi önkormányzat mellett háromtagú roma nemzetiségi önkormányzatot is választottak, amely november 12-én meg is alakult. Az elmúlt nyolc évben nem volt igény a cigányság részéről arra, hogy nemzetiségi választások legyenek, de a város úgy gondolta, hogy elég nagy a roma lakosság száma, ezért megbízta Jakab Jánost azzal, hogy kisebbségi koordinátori feladatot lásson el. Erre az önkormányzat helyiséget, valamint költségvetésében pénzeszközöket is biztosított, évente mintegy 4-5 millió forintot. A választások után új helyzet állt elő. A roma nemzetiség által delegált személyek lettek az önkormányzat tagjai. Mint polgármester úgy gondolom, hogy teljesen felesleges két ugyanolyan feladatot ellátó szervezetet párhuzamosan fenntartani. Ezért felhívtam Jakab János korábbi kisebbségi referens és Jakab István a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke figyelmét arra, hogy a jövőben együtt dolgozzanak, a korábbi tapasztalatokat kamatoztatva. Ugyanakkor biztosítottam arról Jakab Istvánt, hogy a képviselőtestület elé terjesztem, hogy a demokratikusan megválasztott testületnek biztosítsuk a működéshez szükséges forrásokat, legalább az eddigi mértékben, illetve azt, hogy a törvényi kötelezettségeknek eleget téve átadjuk a nemzetiségi önkormányzatnak az eddig kisebbségi referens által használt irodát a Városházán.

Kérdésünkre, hogy a megalakult roma nemzetiségi önkormányzattal közmunka ügyében hogyan haladnak a tárgyalások, a következő választ kaptuk a polgármestertől: – Az új nemzetiségi önkormányzattal való kapcsolattartás Hegedűs Ágota alpolgármester feladata. Vele és a nemzetiségi testülettel egyeztetve tárgyalunk az elképzelésekről és tervekről. Információink szerint jövő év elejétől a közmunkaprogram kibővítése várható. Abszolút nyitottak vagyunk arra, hogy ebbe a ceglédi cigányságot hatékonyan bevonjuk, hiszen a közmunkások nagy része roma származású. A nemzetiségi önkormányzattal és a Várvag Nonprofit kft-vel közösen folyik az együttműködés feladatainak kidolgozása.

Fotó: Krizsán Ervin

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Új lehetőségek nyílnak az erzsébetvárosi ingatlanpiacon

Budapest talán legpezsgőbb éjszakai életéről a legismertebb ez a...

Eltűnt Lázár Beatrix

Egy 17 éves lányt keresnek a nagykőrösi rendőrök. A fiatal...

Szabadfogású diákolimpia sikerek

Hétvégén két versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi birkózók....

Migránsok bukkantak fel Csemőben

Csemő Önkormányzata oldalán október 17-én késő délután felhívás jelent...

Lopássorozat Abonyban

Lopás miatt kell felelnie annak a 19 éves abonyi...