6.1 C
Cegléd
2024. október 23. szerda
spot_img

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

„Lerombolták a jogállamot, kiárusították a szabadságot, feladták a függetlenséget, tönkretették a gazdaságot, elsorvasztották a kultúrát, széttiporták az önbecsülést, betiltották az önálló gondolkodást, megtörték az emberek gerincét. És gyilkoltak. Gyilkoltak minden rendelkezésre álló szóval és fegyverrel. Pusztításuk még ma is felméretlen – sőt talán felmérhetetlen.” – hangzott el a megemlékezésen. Ennek a pusztításnak a közös nemzeti emlékezetben való méltó helyre kerüléséhez pedig elengedhetetlen az emlékezés.

„Mindenekelőtt beszélgetnünk kell. Szembe kell néznünk a múltunkkal, felkutatva az áldozatokat, elmesélve a történetüket és megnevezve a tetteseket. Arra kérem önöket, arra kérlek benneteket, hogy ne felejtsünk. A kommunizmus kárvallottjai megérdemlik ugyanazt a figyelmet, mint a nácizmus áldozatai. Ez nemcsak kötelességünk, hanem érdekünk is: csak ismereteink szorgalmas bővítése, az emlékezés kultúrájának ápolása, a valósághoz és az igazsághoz való következetes ragaszkodás óvhat meg bennünket attól, hogy újra ilyen eszmék üljenek diadalt a világon.” – zárta gondolatait Takáts László.

Történelmi visszatekintésében Kávássy János történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet munkatársa a kommunista diktatúra szörnyűségeiről beszélt, amit követően az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola tanulói adták elő irodalmi műsorukat „Búcsú Recsktől” címmel.

FOTÓK az eseményről Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Új lehetőségek nyílnak az erzsébetvárosi ingatlanpiacon

Budapest talán legpezsgőbb éjszakai életéről a legismertebb ez a...

Eltűnt Lázár Beatrix

Egy 17 éves lányt keresnek a nagykőrösi rendőrök. A fiatal...

Szabadfogású diákolimpia sikerek

Hétvégén két versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi birkózók....

Migránsok bukkantak fel Csemőben

Csemő Önkormányzata oldalán október 17-én késő délután felhívás jelent...

Lopássorozat Abonyban

Lopás miatt kell felelnie annak a 19 éves abonyi...