6.1 C
Cegléd
2024. október 23. szerda
spot_img

Razzia a vasútállomáson

Mi, az 5 hete összeszokott önkéntes csoport, angolul tájékoztattuk a menekülteket a lehetőségeikről, majd voltak, akik mosdót keresve, vagy épp taxi igénybevételével szerettek volna eljutni a céljukhoz, olyan is volt, akinek jegyvásárlási szándéka volt. Elindultak lefelé, majd azt vettük észre, hogy jönnek vissza, félelemmel az arcukon. Mi is néztünk össze, mi történhetett, majd megjelentek a vasútőrök meg az egyre nagyobb számú rendőrök és útjukat állták, hogy elhagyhassák a peront. Percekig álltak a lépcső tetején a vasútőrök és a rendőrök, fenyegetően elállva az emberek útját.
Szerencsétlen menekült családok megijedve álltak, és mikor már nekünk önkénteseknek is kötélen táncoltak az idegeink a felesleges és túlzott rendőri megnyilvánulás miatt, ők nagyon szelíden és ijedten fogtak körbe minket. Kérdezgették, hogy ugyan mi történt, és mi nem tudtunk megnyugtató választ adni. Főleg azután nem, hogy az egyik tagbaszakadt rendőr odajött hozzánk és közölte, hogy amennyiben bármelyik menekültet fel merjük tenni egy pesti vonatra, (jeggyel vagy jegy nélkül neki teljesen mindegy) abban az esetben embercsempészés miatt előállítanak minket.
Közben folyamatosan jöttek a rendőrök félelmet keltve, erősítésként a teljesen békés családokhoz, akik a peronon ültek helyhiány miatt, sokuk kezében egészen picike babával…
Volt szerencsére közöttük kedves, aki odajött az önkéntesekhez és próbált velünk kapcsolatba kerülni. Volt olyan is közöttük, aki látva az állomás épületétől, hogy igazából minden rendben van, visszafordult és nem jött át a peronra. Köszönjük nekik! De azért bőséggel akadt olyan is, aki erőfölényt mutatva a peronon állt, és mereven megbízott a vasútőrök, megjegyzem teljesen valótlan kijelentéseikben.
A vasútőr feladat egyébként pedig ” a tulajdonos MÁV Zrt. által meghatározott vagyontárgyak, ingatlanok, pályaudvarok, pályaszakaszok fegyveres biztonsági őrökkel, valamint vagyonőrökkel történő őrzése, védelme.”
Úgyhogy önkéntesként úgy gondolom, hogy a vasútőrök reakciója túlkapás volt, a „golyót beléjük” megjegyzés pedig a II. világháborút idéző!
A rendőrök pedig eljárhattak volna körültekintőbben és nem nagyarányúan kivonulva, fenyegetően megjelenni a teljesen békés embereknél. Illetve nem ártana, mielőtt embercsempészési váddal fenyegetnek jó szándékú önkénteseket, ha elolvasnák az erre vonatkozó törvényt, meg a helsinki nyilatkozatot!
Az erőszak erőszakot szül, ezt már lassan mindenki beláthatná. Nem véletlenül vonultak ki az önkéntesek hetek óta, mint valami helyi béketeremtők az egész országban. Ugyanis az önkéntesek felismerték azt, amit az országos politikának sem sikerült: hogy ezek az emberek elmenekültek. Többségük úgy, hogy kiirtották a családjukat, vagy épp háborús övezetből jönnek és ezeknek az embereknek már nincs vesztenivalójuk.
Ha már itt vannak, az egyetlen lehetőségünk, hogy ebből jól jöjjünk ki, ha mosolygunk, segítünk nekik, majd továbbengedjük őket…

A fotókat az önkéntesek készítették a vasútállomáson.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Új lehetőségek nyílnak az erzsébetvárosi ingatlanpiacon

Budapest talán legpezsgőbb éjszakai életéről a legismertebb ez a...

Eltűnt Lázár Beatrix

Egy 17 éves lányt keresnek a nagykőrösi rendőrök. A fiatal...

Szabadfogású diákolimpia sikerek

Hétvégén két versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi birkózók....

Migránsok bukkantak fel Csemőben

Csemő Önkormányzata oldalán október 17-én késő délután felhívás jelent...

Lopássorozat Abonyban

Lopás miatt kell felelnie annak a 19 éves abonyi...