3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

“Az életem része a szolidaritás”

– Németországban élek, oda mentem férjhez. Most Cegléd környékén élő szüleimnél vagyunk a másfél gyerekemmel – meséli nevetve, kezét a hasán nyugtatva Kriszti, a kismama. – Figyeltem a magyar sajtót és – mivel egyébként is szakszervezeti ember lévén nagybetűvel írom a szolidaritást, –  eldöntöttem, hogy az itteni nyaralás alatt segítem a migránsokat esténként a vasútállomáson. Felvettem a kapcsolatot facebook-on a Migration Aid-dal és most itt vagyok. Németországban az állam máshogy áll a menekültekhez, mint itt. Állami pénzből tisztálkodó felszerelést állítanak össze gyerekeknek, nőknek, férfiaknak külön-külön. Most 30-40 csomagot készítettem össze, van benne gyümölcs – főleg banán, ami jól tárolható és gyors energiaforrás -, mogyoró, papírzsebkendő, nedves törlőkendő, borotva a férfiaknak és egészségügyi betét a nőknek.

Krisztina még mesél, amikor Kata odasúgja Áginak, hogy 22.13-assal 35 fő érkezik.

– Én tartom a telefonos összeköttetést a debreceni és szegedi önkéntesekkel. Értesítést kapunk arról, melyik vonattal hány menekült felnőtt és gyermek érkezik és hova mennek tovább. Így fel tudunk készülni a fogadásukra. – meséli a civilben gyógypedagógus Kata, aki ugyan szekszárdi származású de Cegléden dolgozik.

– Mi adja nektek az erőt ehhez az egészhez? Öt hete csináljátok… – kérdezem Ágit.

– Mindig van pozitív visszajelzés a menekültek részéről, ez ad erőt, mert nagyon fáradtak vagyunk már. Teljesen hamis az a média által sugallt hír, hogy ezek barbárok, aki verekednek, ordítoznak.

– Mondanátok konkrét példát is?

– A múltkor például elfáradva leültem egy csomagra a földre. – veszi át a szót Kata. – A padról azonnal felpattant az összes menekült, hogy én nem ülhetek a földön, átadják a padot. Megható volt ez a kedvesség, hála.

– Engem – fogjuk a terhességre – a gyerekek érintenek meg nagyon. – számol be tapasztalatairól Kriszti – Tegnap is elsírtam magam a látványon, ahogy önfeledten játszottak a gyerekek. Látszott rajtuk, hogy ebben az egész tragédiában, ami velük történik most, ebben a pillanatban éppen jól vannak, boldogok. Amikor elindult a vonatjuk az ablakban integettek és szívet formáltak a kezükkel. Ezek a pillanatok adják a hajtóerőt.

Lassan megérkezik a vonat a 35 menekülttel, de még van annyi idő, hogy az önkéntesek elmeséljék, hogy minden este más: van, hogy 15-20, máskor akár 200 menekült is érkezik.

– Kihasználjuk a pihenő időket, amikor kevesen vannak. Hiszen minden nap munka után jövünk, így lazább estéken pihenünk, vagy beszélgetünk, hiszen jó barátságok szövődtek itt az elmúlt hetekben. – mondja Kata.

– 23.24-kor megy el az utolsó vonat és azzal a mi feladatunknak is vége, mert most már összetakarítanak maguk után, vagy rászólnak a másikra, hogy szedd fel a szemetet. Régebben hajnali egyig még takarítottunk is. – teszi hozzá Ági.

– Még egy utolsó kérdés: Sokszor jönnek a jól bevált mondatokkal az önkénteseknek, hogy ha ennyire szereted őket fogadj be egyet a házadba. Ti erre mit válaszoltok?

– A helyzet az, hogy nem akarnak itt maradni, mindenki megy tovább Nyugatra. Álszentnek tartom azt a kormányzati retorikát is, hogy ezek az emberek veszélyesek. Ha ez igaz, akkor miért engedik őket tömegközlekedéssel utazni végig az országon, a magyar állampolgárokkal együtt? Egy olyan vaktérképpel, amin két bizonytalan paca a menekülttáborok helye… Akkor zárt autóbuszokban kellene őket szállítani a táborokba. Mi most állami feladatot látunk el saját időnkben és pénzünkön, anélkül, hogy bárki honorálná. Bár én ezt nem várom el, mert az én életemnek része a szolidaritás, így érzem jól magam. Egy kóbor kutyán is segítek, nem még egy hazájából elüldözött emberen… – válaszol egyszuszra Kriszti. Ági pedig hozzáteszi:

– Figyelembe kell vennünk, két fontos dolgot: ezeket az embereket elüldözték hazájukból, mindenüket feladták és nincs vesztenivalójuk, a másik, hogy mindenképpen továbbállnak innen. Rajtunk áll, hogyan. Ha segítjük őket akkor békésen elmennek, ha nem akkor viszont akár erővel is elvehetik, amire szükségük van…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...