3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Signum laudis – A dicséret jele

Hosszú történelmi folyamat formálta meg azt a sajátos elismerési módot, hogy az arra érdemesek meghatározott szabályok szerint alapított és adományozott, szalagon, láncon vagy mellükön kitűzve viselhető, látható kitüntetéseket kapjanak.

A kitüntetések alapítása, adományozása, elfogadásuk indíttatása kortól, helytől függően sokféle. A kitüntetések születhettek az emberi haladás érdekében és válhattak rossz ügyek hordozóivá. Szolgálhatták és szolgálhatják a dinasztikus, állami, nemzeti érdeket s egyúttal a valós érdemek őszinte elismerését. Az pedig, hogy az egyén tevékenységét a közösség, a társadalom, amelyben az egyén él és munkálkodik, elismerje, örök érvényű emberi vágy. Egy-egy rendjel, kitüntetés tehát több vonatkozásával együttesen jelképezi és jellemzi a kort, amely életre hívta.

Az Elmúlt Korok Tárháza büszkén mutatja be ezeket a kitüntetéseket a nagyközönségnek. A magángyűjtemény szinte minden korszakot és kitüntetést lefed. Szabó Péter rendkívül impozáns és rendezett gyűjteményét, 2015. augusztus 24-től tekintheti meg az érdeklődő. Az időszakos kiállítás a tárház nyitvatartási idejében, hétfőn és szerdán, 14 és 17 óra között, a Kazinczy utca 1. szám alatt tekinthető meg.

A kép illusztráció!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...