3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

„Éld át te is a lovaslét örömét!”

A Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemle a vidéki Magyarország egyik legjelentősebb, közel fél évszázados hagyománnyal bíró lovas fesztiválja. A rendezvény célja a nagyközönség számára bemutatni a ló és az ember harmonikus kapcsolatát, a magyarság kultúrájában betöltött szerepét, a Hortobágyra jellemző pásztoréletet és a Mátai Ménes lótenyésztő munkáját.

A Világörökség részét képező rendezvény egyedülálló különlegessége, hogy a Nyeregszemle hírére évről-évre több száz lovas kel útra lóháton és lovas fogatokkal az ország minden tájáról és a Kárpát-medence magyarok lakta határon túli területeiről, hogy a Szent Korona és a Történelmi Koronaőrök jelenlétében egy ún.lovas-mise keretében megemlékezzenek lovas elődeinkről, akik vér és hit által őrizték, s védték meg a hazát.

A rendezvény egyik legfontosabb eleme, hogy évről évre bemutatásra kerülnek a lóhoz, lovas foglalkozásokhoz köthető régészeti, tárgyi emlékek is. Idén több kategóriában és korcsoportban diákoknak hirdettek meg a szervezők képzőművészeti pályázatot, amelyen Kosztolányi Kitti,a Református Általános Iskola 7.a osztályos tanulója versenymunkájával a felsős kategóriában első helyezést ért el.Az ünnepélyes eredményhirdetésen és díjátadón Sárosi Eleonóra, a Hortobágyi Nonprofit Kft. turisztikai igazgatója gratulált a helyezést elért tanulóknak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...