6.1 C
Cegléd
2024. október 23. szerda
spot_img

Mennyibe kerül a szalagtűző?

A szalagtűzős asztalra, mindenki vitt “magának”és a vendégeinek édes-sós süteményt, húsos tálat, üdítőt annak arányában, ki hány vendéget hívott, ezt is a szülők állták.
Meghívó (belépőjegyként is funkcionál) rendelése: 1.100 Ft/db/fő, ami azt jelenti, hogy egy végzős diák, anyja+apja eleve 2.200 Ft, ha testvére van annyiszor +1.100 Ft, ahány testvér van. Egy öttagú család esetében: 4.400 Ft, a végzős diákingyen bemehet a saját szalagtűzőjére.
Ha netán meghívja a nagyszülőket, keresztszülőket, unokatestvéreket, esetleg barátot, barátnőtaz annyiszor +1.100 Ft családonként így akár 10-20.000 Ft is lehet csak a meghívók ára.
Elérkezik a nagy nap: a sportcsarnok bejárata előtt kígyózó sorok, a sor vége a strand bejáratánál áll. Ha valaki látni is szeretné a saját gyerekét, jó ha kapunyitáskor ott van, különben úgy jár, mint mi, nemhogy a gyerekemet, de a világon semmit sem láttunk, mert még a lépcsőkorlátokon is füzérben lógtak az emberek, egymást taposva, tolongva – iszonyat volt.
A hozott süteményt, csak jóval később, a nyitótánc után tudtuk, magunkat leverekedve a padok közötti keskeny lépcsősoron az asztalhoz juttatni, mikor már oszlott a tömeg. Közben azon gondolkodtam, mi a fene ebben a jóés kinek? Mi kerül ebben a tömegnyomorban olyan sokba, hogy mihelyt beteszi a gyerek a lábát az iskolába, már szedik is a pénzt rá, mert hú milyen sokba fog kerülni….
Sokba került ez igaz. Nekem konkrétan:
iskolának beadott pénz: 2.500 Ft
öltöny+ing ára: 25.000 Ft
meghívók ára 4.400 Ft (mert én nem tudtam több meghívót kifizetni )
sütemény, húsos tál, üdítő ára: 5000 Ft
összesen: 36.900 Ft….
+ virág és egyéb apróságok….
Elgondolkodtam vajon mennyibe kerül a sportcsarnok bérleti díja egy estére, hogy minden évben, minden tanulótól szedik rá a pénzt? Vajon mennyibe kerül a biztonsági szolgálat, amely némi iróniával és enyhe túlzással élve minket véd tőlünk?
Vajon mennyit kérhet a zenekar, vagy DJés/vagy fellépő vendég?
A városi sportcsarnok befogadóképessége ülőhely: 746 fő, állóhely: 300 fő, összesen: 1.046 fő (bár biztosan többen voltak, mert fürtökben lógtak a korláton, de számoljunk “csak” ennyivel).
1.046 fő x 1.100 Ft a meghívó ára = 1.150.600 Ft!
Ételt-italt a szülők viszik, a gyerek ruháját a szülők fizetik, a fotóst a szülők fizetik, ha valaki táncol, a tánctanárt és ruhát a szülők fizetik, a meghívókat a szülők fizetik….
A sportcsarnok terembérlése, biztonsági szolgálata, megvan kb: 30-50.000 Ft-ból, ami a beszedett 1.150.600 Ft-ból úgyvélem, gond nélkül kifizethetőés még marad 1.100.000 Ft.
Akkor nem értem, pontosan mire is kell minden évben, minden tanulónak befizetni 500 Ft-ota majdani szalagtűző “előlegeként”?
Kövezzenek meg, de én éhbérért foglalkoztatott közalkalmazottként a mindennapi megélhetésemet, sem tudom fedezni a béremből, pedig keményen dolgozomés nem hódolok semmiféle káros szenvedélynek, ami elvonná a pénzt a családi kasszából. És ezzel együtt minden forintot meg kell nézzek, hogy mire fizetem ki.
Nem vagyok különösebbenokos ember, de számolni és józan paraszti ésszel gondolkodni megtanultam. És szeretem tudnia miérteketés a hogyanokat!

Gondolom, a szalagtűző bevételét visszaforgatják az iskola javára, ez így egyfajta “jótékonysági bál”-nak is felfogható és ismerve az iskolák anyagi helyzetét, valahol érthető, hogy bevételi forrást keresnek. De elgondolkodtató, hogy sok szülő azért kénytelen hitelt felvenni, hogy állni tudja a “jótékonyság” költségei, mert nem akarja, hogy a gyermeke kilógjon a sorból, és ezáltal esetleg “hátrányos” megkülönböztetés érje. Még nyögik a hitel részleteit, amikor pár hónap múlva, elérkezik a május és a ballagás. Igaz, itt már csak pár száz forint a meghívó, de ott a fotózás, a tablókészítés, ballagási ebéd/vacsoraés még valami életreszóló ballagási ajándék is kellene a gyerekneka virág mellé. Van, aki egy kocsikulcsot, van, aki egy kulcstartót kap, kinek mire telik. De az benne a szép, hogy a ballagása vizsgák előtt van, s ha netán, csemeténk elbukik a vizsgánaz egész ismételhető a következő évben újra.

Kérem nézzék el nekem, ha kissé morcos vagyok, ha iskolakezdéskor, pénzt kérnek a gyerekemtől, a szalagtűző előlegeként….  

Egy 3 gyermekes édesanya

A kép illusztráció!

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Új lehetőségek nyílnak az erzsébetvárosi ingatlanpiacon

Budapest talán legpezsgőbb éjszakai életéről a legismertebb ez a...

Eltűnt Lázár Beatrix

Egy 17 éves lányt keresnek a nagykőrösi rendőrök. A fiatal...

Szabadfogású diákolimpia sikerek

Hétvégén két versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi birkózók....

Migránsok bukkantak fel Csemőben

Csemő Önkormányzata oldalán október 17-én késő délután felhívás jelent...

Lopássorozat Abonyban

Lopás miatt kell felelnie annak a 19 éves abonyi...