3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Újrahasznosított alkotások

Csaknem száz újrahasznosított anyagból készült tárgyból álló kiállítást készítettek a szülők és gyerekek a Széchenyi úti óvodában. Szalókiné Karkus Irénnel az óvoda munkaközösség vezetőjével beszélgettem a kiállításról és az intézmény Makk Marci programjáról.

– Mikor született a Makk Marci program és mit tartalmaz?

– Ezt a programot húsz év alatt dolgoztam ki. Tartalmazza a gyerekek számára játékos módon bemutatva az egészségmegőrzést, az egészséges táplálkozást – gondolok itt arra, amikor ősszel a gyerekekkel mustot és savanyúságot készítettünk – és bizonyos anatómiai ismereteket is. Bemutattuk nekik például jól szemléltethetően, hogy a vérkeringést is.  

– Az óvoda folyosóján látható kiállítás alkotásai milyen apropóból születtek?

– A Víz és a Föld világnapját kapcsoltuk össze. Azt kértük a szülőktől, hogy készítsenek otthon gyermekükkel közösen valami használati tárgyat vagy játékot, melyhez újrahasznosítható hulladékot használnak fel. Közel száz kiállításra készített hasznosítható játékeszközt illetve használati tárgyat készítettek. A gyerekek pedig a hét folyamán „Hétpróbán” vettek részt. Minden csoportszoba egy-egy próba helyszíne volt. Ennek témái a környezettudatosság megalapozását célozzák meg. Többek között a fák védelméről, állatvédelemről, szelektív hulladékgyűjtés témákkal ismerkednek meg a gyerekek. A hétpróba egy eskütétellel zárul, melyben a gyerekek megígérik, hogy a bolygónk őrzői lesznek. A mese dramatizálása szintén jól kiegészíti a programot, Editke néni és a  Katica csoport a Nagytakarítás a Napnál című mesét adták elő.

– Hol lehet a kiállítást az érdeklődőknek megtekinteni?

– Április 14-15-én a Várkonyi István Általános Iskolában, majd a Kossuth Művelődési Központ emeleti galériájában állítjuk ki az alkotásokat. Nagyon örülnénk annak, ha minél többen megtekintenék a kiállítást. Terveink között szerepel, hogy jövő évben a programba a város minden óvodását bevonjuk.

Böndő-Szegedi Szilvia

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...