5.1 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Közterület-felügyelet?

Mi is az a közterület? “Közlekedésre bárki által használható köztulajdonban lévő terület”. Ebből kellene eredeztetni a felügyeletet, ami városunkban féloldalúra sikerült. A felügyelők különös buzgalommal érvényesítik az Önkormányzat érdekes határozatát, mely szerint a lakóépülettől a kocsiútig terjedő köztulajdonban lévő! területet a lakóingatlan tulajdonosának kell rendben tartania. De vannak utak, ahol ezt közmunkások végzik. Érdekes ez a kettősség.
Ezt az esztétikai célt, ha az valami okból nem teljesül, írásos dörgedelemmel igyekeznek kierőszakolni a felügyelők, súlyos pénzbüntetés kilátásba helyezésével. Ha az ingatlan tulajdonosa időskorú, vagy képtelen ilyen munkára és megbüntetik, attól ő nem lesz fiatalabb és a gaz sem tűnik el. Városunkban több dologban is kedvezményt élveznek a 70 év felettiek. Ilyen esetben a főbb utakon karbantartást
ingyenesen végzők esetleg itt is foglalkoztathatók lennének. Az ingatlan tulajdonos akár ki is fizetné a közmunkások ezen tevékenységét és nem napszámos kereséssel foglalkozna, ami nem egyszerű dolog.
Ha a ceglédi közterületfelügyelők feladata nem csupán a járda és közút közötti terület felügyelete, akkor  az általános jogosultságuk figyelembevételével lenne még tennivalójuk. Mert ugye közterület a közút, a járda és a tér is. Ezen helyek megfelelő használatának, használhatóságának ellenőrzésére és szabálytalanság esetén szankcionálására jogosultak.

Sok esetben komoly balesetforrást jelentenek bizonyos dolgok ezen a területen. Az  útkereszteződésekben mind hosszában, mind magasságában túlnőtt bokrok akadályozzák a szabad kilátást. Ilyenek azok a fák is, melynek ágai mélyen lenyúlnak és az autós, motoros, kerékpáros kénytelen félig behajtani a keresztező utcába, hogy meggyőződjön továbbhaladása biztonságáról, vagy veszélyéről.
Külön fejezetet érdemelnek a járdák, amelyeket igen sok esetben a túlnőtt növényzet tesz alkalmatlanná a gyalogos közlekedésre. Lehet, hogy emiatt, de egyébként is ceglédi szokás a közúton gyalogolni, ami nagyfokú balesetveszéllyel jár.
Szerényen szólva is igen nagy a veszélye a városunkban nagymértékben elharapózott szokásnak, hogy a kerékpárosok az egyirányú utcákban a forgalommal szemben haladnak, nagyon sokan a gyalogjárdán kerékpároznak, vagy éppen a nem  kis költséggel kialakított kerékpárutat nem veszik igénybe, ahol kötelező lenne a haladásuk.
Feltehető a kérdés, hogy a drágán létrehozott közterületfelügyelet ilyen esetekben hol van? A példák hosszú sorát lehetne  felsorolni, amit az arra illetékeseknek  észre kellene venni és tenni valamit.

 Egy “szépkorú” szabálytisztelő ceglédi adófizető

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Sajnos évek otai probléma a cegléd Rózsa utca mivel se jàrd se kocsibejàrat lehetöség nincsen de még a gajajat is itt hagyàk az út közepén ez màr felhàborito több alkalommal is szólva lett a képviselöaszonynak de azóta semmi nem történt hogy jàrhato lenne az utca se kocsival de még gyalogosan sem lehet közlekedni a nagy sàrban ezért kérem segitségüket kőszönöm!!!!!!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...