Az egyszerű népi ételeket sem tudja mindenki gyakorlat nélkül elkészíteni. Nemrégiben a keménytarhonya vagy öregtarhonya vagy pásztortarhonya néven ismert ételt szerette volna egyik ismerősöm bográcsban elkészíteni. Rendelkezésre állt minden, ami ehhez szükséges: jó minőségű füstölt szalonna, megfelelő házi tarhonya, satöbbi. Nekem már az elején gyanús volt a füstölt szalonna mennyiség, meg a bográcsméret viszonya.
Hát amikor a tarhonya belekerült, még ha pirításakor nem is volt baj, de amikor a víz belekerült és elkezdett dagadni, elkezdett a szép színű, paprikás zsír kifolyni a bográcsból, majd később a tarhonya is jócskán a tűz martaléka lett. Ez aztán később meggyulladva főzte saját magát. De térjünk rá, hogyan készül
a pásztortarhonya.
Nagyanyáink nagylyukú szitán törték át a gyúrt tésztát, így keletkezett a tarhonya, ami hungarikumnak is tekinthető, hiszen több évszázados étel, ősi elkészítési móddal. Sok hozzávalót nem igényel, a mennyiségek változtathatók, hiszen a régi parasztemberek, pásztorok nem bővelkednek hozzávalókban.
Kell hozzá személyenként 5-6 dekagramm száraz tarhonya, (kb. egy marék), kevés füstölt szalonna és néhány karika füstölt kolbász, só, személyenként egy közepes méretű krumpli, egy fej hagyma és egy kanál pirospaprika, víz.
Füstölt szalonnát elkezdjük olvasztani a bográcsban kockára vagy csíkokra vágva, amikor már engedett egy kis zsírt és kezd pirulni, beletesszük a tarhonyát és azzal együtt halványbarnára pirítjuk. Beletesszük a kolbászkarikát és a negyedre vágott vöröshagymát, valamint a pirospaprikát. Egyet kavarunk rajta és felöntjük vízzel. Vigyázzunk, mert a pirospaprika könnyen meg tud égni és az étel keserű lesz! Beletesszük a fél karikára vágott krumplit ízlés szerint sózzuk. Vizet szükség szerint pótoljuk a tarhonya készenléti állapotát kóstolva. Nem szabad, hogy ropogjon! A régi pásztorok is vártak vele még egyben, amíg egy kicsit hűlt és dagadt a tarhonya, így a maradék kevés levét is felszívta.
Napjainkban számos variációja létezik. Zöldborsóval vagy kicsit lecsósabban, virslivel, vagy zöldségesen. Zsíron pirítva, kolbász nélkül köretként is népszerű!
a pásztortarhonya.
Nagyanyáink nagylyukú szitán törték át a gyúrt tésztát, így keletkezett a tarhonya, ami hungarikumnak is tekinthető, hiszen több évszázados étel, ősi elkészítési móddal. Sok hozzávalót nem igényel, a mennyiségek változtathatók, hiszen a régi parasztemberek, pásztorok nem bővelkednek hozzávalókban.
Kell hozzá személyenként 5-6 dekagramm száraz tarhonya, (kb. egy marék), kevés füstölt szalonna és néhány karika füstölt kolbász, só, személyenként egy közepes méretű krumpli, egy fej hagyma és egy kanál pirospaprika, víz.
Füstölt szalonnát elkezdjük olvasztani a bográcsban kockára vagy csíkokra vágva, amikor már engedett egy kis zsírt és kezd pirulni, beletesszük a tarhonyát és azzal együtt halványbarnára pirítjuk. Beletesszük a kolbászkarikát és a negyedre vágott vöröshagymát, valamint a pirospaprikát. Egyet kavarunk rajta és felöntjük vízzel. Vigyázzunk, mert a pirospaprika könnyen meg tud égni és az étel keserű lesz! Beletesszük a fél karikára vágott krumplit ízlés szerint sózzuk. Vizet szükség szerint pótoljuk a tarhonya készenléti állapotát kóstolva. Nem szabad, hogy ropogjon! A régi pásztorok is vártak vele még egyben, amíg egy kicsit hűlt és dagadt a tarhonya, így a maradék kevés levét is felszívta.
Napjainkban számos variációja létezik. Zöldborsóval vagy kicsit lecsósabban, virslivel, vagy zöldségesen. Zsíron pirítva, kolbász nélkül köretként is népszerű!
Ujházi György