15 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Közgázosok „Európa fővárosában”

2011 decemberében Budapesten, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájában részt vettünk két EU-órán, megnéztünk egy kisfilmet az Európai Unióról, majd kitöltöttünk egy tesztet. Mivel 91 %-os teljesítményünk az adott hónapban a legjobb volt a jelentkező osztályok közül, január közepén már a meghívót is megkaptuk. Költségeink nagy részét az Európai Parlament állta.
A kijelölt feladatokra a tanórákon és otthon készültünk, tanáraink segítségével. Foglalkoztunk az európai értékekkel, az információ szabad áramlása és a modern technológiák veszélyeivel és hasznosságával, a migrációval és az integrációval, a környezetvédelemmel, a demokráciával és a polgári értékekkel, végül pedig az Európai Unió jövőjével.
2012. február 15-én délelőtt iskola, délután még némi pakolás, és már csak az indulás maradt. Útközben – hajnali negyed négykor – megálltunk Salzburgban. Minden csúszott, de megküzdve a jéggel, eljutottunk Mozart szülőházáig és a Dómig. Sajnálatunkra minden zárva volt, így a híres-neves Mozart-golyóról most le kellett mondanunk. Strasbourgba 16-án, negyed tizenkettő körül érkeztünk: néhány órás városnézés során megismerkedtünk a város múltjával és nevezetességeivel.
Február 17-én mindenki reggelivel kezdett, majd kettévált az osztály. Az a 24 fő, aki az Európai Parlamentbe volt hivatalos, Czerovszki Mónika tanárnő és Kovács Zoltán tanár úr vezetésével megindult célja felé, míg a többiek Kotlárné Bíró Ágnes tanárnővel kisebb kiránduláson vettek részt: sétahajóztak, megnézték a csokoládémúzeumot és még sok egyebet.
Mi, 18 másik ország fiataljaival együtt a Parlamentbe mentünk. Az épület hatalmas és belül meglepően tágas. Mindenhol növények vannak. A biztonsági ellenőrzés után először részt vettünk egy gyors eligazításon, majd csoportokra bontva megindultunk az ülésterem felé. A képviselők kényelmes foteljei fogadtak minket, egy-egy kis monitor és fejhallgató, amelyen keresztül a szinkrontolmácsot hallhattuk. Angolul vagy németül követtük az eseményeket. Miután mind a 19 ország egy-egy iskolája egy percben bemutatkozott, összefoglalták nekünk az Európai Unió lényegét és a legutolsó ülés fontos pontjait is elmondták (épp azon a héten volt szó Magyarországról). Az ülés közben csatlakozott hozzánk Simon Busuttil, az Európai Néppárt máltai képviselője, aki készségesen válaszolt a neki feltett kérdésekre. A legtöbb kérdés a görög válsággal és egy esetleges közös európai hadsereggel foglalkozott.
Délután egy gyors játékra (Eurogame) került sor. Négyes csoportokba kellett rendeződnünk, ügyelve, hogy egy csoportban négy különböző nemzetiségű diák legyen. Ezek után kérdezgetnünk kellett egymást, mert a tesztlapon, melyet kaptunk, a kérdések mindegyike más-más nyelven volt feltéve. Miután ezzel végeztünk, az előre kijelölt csoportokban elvonultunk, hogy a témákat, melyekre előzőleg itthon felkészültünk, megvitassuk. Két órán keresztül tárgyaltunk külön termekben, közben pedig kiválasztottunk egy elnököt és egy titkárt. Ők voltak a csoport szóvivői. Visszatérve a nagy ülésterembe, a szóvivők egyesével ismertették álláspontjukat, majd néhány hozzájuk intézett kérdés és azokra adott válasz után szavaztunk, hogy egyetértünk-e az adott javaslattal. Amint mindennel végeztünk, az ebéd utáni játék döntőjét láthattuk. Közülünk sajnos senki sem volt a négy döntős csapatban, de így is élvezet volt nézni a játékot, mivel szavazásokkal a közönséget is bevonták. Mint értesültünk róla, a tanároknak is volt ilyen vetélkedő, és Kovács Zoltán tanár úr a győztes csapat tagjaként egy, az Európai Parlamentet ábrázoló éremmel lett gazdagabb.
Végezetül az iskolai csapatok képviselői az Európai Unió tagországainak zászlóival vonultak fel, meghallgattuk az Unió himnuszát, majd befejeződött a nap, és ezzel a kirándulás kötött programja is.
Február 18-án délelőtt még volt némi időnk vásárolni, ezek után viszont buszra szálltunk. Útközben megálltunk Stuttgartban, a hipermodern Mercedes Múzeumban. A gyönyörű autókat élvezet volt nézni! Amint ott végeztünk, kisebb megállásokkal ugyan, de hazaértünk. Pontos idő: 2012. február 19, 05:30. Mindenki nagyon fáradt volt, és hamar szét is széledtünk. A vasárnapi pihenés után pedig másnap ismét várt minket az iskolapad.
Hegedűs Erika

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...