8.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Mozdul a tavasz

A kirándulók megkoszorúzták Petőfi Sándor emléktábláját az egykori nagyvendéglő falán, ott ahol vándorszínésznek állva először lépett fel Petőfi. Ezután Illyés Gyula szobránál emlékeztünk meg az íróról, aki a falut „álmai városának” nevezte, itt írta az ozorai versek ciklusát.
A Simontornyán elköltött ebéd után felkerekedtünk Balatonfüredre. Meglepetésünkre nyáriasan nyüzsgő élet várt ránk, az emberek kihasználták a négynapos ünnepet és a kellemes időt. Sokan napfürdőztek a sétányon pihentetve a szemüket a csodálatosan kék Balatonon és a vízimadarakon.
Egy többnapos maratoni futóverseny befutója is zajlott a parkban, akaratlanul is szurkolói voltunk a hat nap alatt 160 kilométert futó vasembereknek, a 72 éves futótól, a családi csapatig. Megindító látvány volt a szalag végeit fogva egymás mellett futó két német maratonista, a látó és a vak.
Igazi úticélunk ezután következett, a pazar Vaszary villában a ceglédi Tóth István fotóművész „Pillanatok és kortárs művészek” című kiállításának megnyitója.
A megjelenteket Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere köszöntötte. Megnyitóbeszédet dr. Koltói Ádám egyetemi tanár mondott, a tőle megszokott alapossággal, helyesen, szépen, magyarul. A gyönyörű kiállítóteremben városunk díszpolgárának, Pista bácsinak két alkotói korszakából látható válogatás. Izgalmas feladat lehetett számára a kortárs festőművészek, írók, marionett-bábművész otthonában, vagy a műhelyében felkeresése és egyetlen fekete-fehér fotográfián megragadása a művész gondolatiságának, ars-poeticájának. A fotóművész nagysága abból látható, ahogyan ezt sikerült neki megvalósítania.
Tóth István világsikert aratott „Pillanatok” címmel összefoglalt felvételei pedig az emberi sors, egy momentum, de akár egy egész emberöltő megörökítése egyetlen pillanatban, úgy, ahogyan azt csak ő tudja. Az érdeklődő ceglédiek többször láthatták már Pista-bácsi felvételeinek egy részét, ám ez az összeállítás megérte az utazást. Mindez május 6-ig látogatható, jó szívvel ajánlom.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...