4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Magnólia a kertek királynője

Sokan tévesen azonosítják ezt a növényt a tulipánfával (Liriodendron tulipifera), ami valójában egy méretes nagyfa. De mitől is olyan különleges ez a növény?! A magnólia óriási a tulipán virágára emlékeztető rózsaszín, pink és fehér virágai miatt a tavasz egyik legfeltűnőbb növénye. Igen sok fajta kapható belőlük. Vannak cserje méretűek, törzses kisfák (4-5 m magas), ép és szeldelt levelűek, örökzöldek is. A növények virágzási ideje is igen hosszú április elejétől gyakorlatilag május végéig folyamatosan díszítik a virágok. Lombleveleit pedig csak virágzás után hozza.
A növény beszerzéséhez most ideális az időpont, hiszen még pont a virágzási idő előtt el tudjuk őket ültetni. Jó, ha tudjuk, hogy a magnólia egy igazi szoliter növény, azaz akkor mutat a legszebben ha egyedül áll és nincs a közelében semmilyen nagyobb növény. Igen jól kiemelik a színes virágokat, ha egy nagyobb fűfelület közepén helyezzük el, esetleg hagymás növényekkel ültetjük körül.
A frissen vásárolt növényeket laza savanyú talajba ültessük és a rhododendronok számára kifejlesztett speciális tápoldatokkal kezeljük. Napos, fényigényes növény, de a jó vízellátású talajt szereti, úgyhogy a nagy virágmennyiség érdekében érdemes odafigyelni az öntözésére is. Metszeni csak virágzás után lehet. Figyelem, ősszel semmi esetre se metsszük a növényt, mert a virágok a hajtásvégeken fejlődnek tavasszal és az őszi metszéssel pont ezeket távolítjuk el! A legmegfelelőbb fajta és méret kiválasztásához kérjük szakember tanácsát a kertészetekben.
A legnépszerűbb fajták:
Magnolia Liliiflora: Kb. 2 m magasra megnövő cserje, ami a kisebb kertek méretéhez is ideális. Élénk rózsaszín vagy pink színű virágait májustól hozza. Magnolia Susan: A legnépszerűbb fajta, amit gazdag virágzásának köszönhet. Kb 1,5- 2 m magas cserje, bíborvörös virágait április-májusban hozza.
Magnolia Grandiflora: Örökzöld, télálló magnólia. Érdekessége, hogy a levelei a fikuszéra emlékeztetnek és óriási 10 cm-es mézédes illatú virágait a nyár közepén hozza. A kifejlett növény akár az 5 méteres magasságot is elérheti, így elsősorban a nagyobb kertekbe javasolt az ültetése.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....