5.1 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Érdekük elárulni titkaikat…

– Csupa jó hírt hallunk az utóbbi években Újszilvásról. Geotermikus energiával fűtött közintézmények, csatornázás, és a legújabb, a legnagyobb naperőmű Magyarországon. Ez a folyamatos fejlődés véletlenszerűen megragadott pályázati lehetőségek vagy átgondolt vízió eredménye?
– Amikor 2002-ben átvettük a települést településfejlesztési koncepciót készítettünk. Azután a beruházásokat terveztettük és engedélyeztettük, hogy amikor kiírják a megfelelő pályázatot, mi azonnal készen álljunk. A település értelmisége és a helyi innovatív vállalkozói közösség választja ki a település adottságainak megfelelő fejlődés útját és ha értelmes gondolkodású önkormányzati vezetés és összefogás van, akkor a fejlődés is garantált. Itt ez megteremtődött.
– A helyi vállalkozókkal hivatalos fórumokon tartja a kapcsolatot vagy közvetlenül a mindennapi életben?
– Az emberi kapcsolatokat és a falu érdekét fontosabbnak tartom, mint a pártérdekeket. A vállalkozókat először jegyzőként most polgármesterként segítem. Az a feladatunk, hogy ne azt keressük, miért nem engedélyezhetünk például egy ipartelep fejlesztést, hanem amire a jogszabályi keretek lehetőséget adnak abban segítsük a vállalkozásokat, hiszen ezek munkahelyet teremtenek. Amikor pedig nekünk van szükségünk adományra, – rendezvényhez, vagy a falu szépítéséhez – akkor van kihez fordulnunk.
– Felsorolná az elmúlt évek Ön szerint legfontosabb eredményeit Újszilváson?
– Az elmúlt 10 évben a legfőbb infrastrukturális fejlesztéseket valósítottuk meg a faluban.  A belterületi utak aszfaltozást kaptak, építettünk egy 5 km-es kerékpárutat, kiépült a csapadékvíz elvezető rendszer és az összes középületet kívül-belül felújítottuk, akadálymentesítettük. Új eszközökkel szereltük fel az óvodát és iskolát, játszótereket építettünk, ültettünk 2000 szilvafát. Leader program keretében tanösvényt hoztunk létre és ivóvízbázisunkat a legkorszerűbb technológiával láttuk el. Az alternatív energia projecteket 2007-ben kezdtük, amikor napkollektoros melegvizes rendszert építettünk ki az idősek otthonában, 2010-től pedig geotermikus energiával – ivóvíz hőjének felhasználásával – fűtjük önkormányzati intézményeink 90 %-át. 2011-ben koronáztuk meg fejlesztéseinket a napkövető naperőmű beindításával, amely közintézményeinket ellátja elektromos árammal és a közvilágítást is biztosítja. Sok mindent kihagytam, ami a lakosság összefogásával valósult meg, pl. a katolikus templom vagy a rehabilitációs otthon felújítása.
– Impozáns lista, kevés település mondhat el ilyen ugrásszerű fejlődést. Most akkor Újszilvás a „bezzeg” település?
– Mi büszkék vagyunk arra, hogy az innovatív gondolkodásmód, a szellemi tőke és az összefogás teremtő erejű és valóban példaértékű. Példa arra, hogy sokan pozitív értelemben „bezzeg” településnek tartják Újszilvást az, hogy a havonta tartott ingyenes bemutató napunkon, – ahol megtekinthetőek az alternatív energiákat használó beruházásaink, – már 110 polgármester vett részt. Nekünk érdekünk elárulni titkainkat, mert nemzetgazdaságilag hatalmas megtakarítás lenne például, ha az ivóvíz hőjével fűtenénk intézményeinket, a drága és környezetkárosító gáz helyett.
– Vannak, lehetnek még tervek ezek után?
– A nehéz gazdasági helyzetben nem siránkozni kell, hanem megkeresni azt, ami megvalósítható. Idén építünk egy sportcentrumot, ehhez lehetőséget ad az a törvényi háttér, amely lehetővé teszi, hogy a cégek társasági adójukat felajánhassák sportcélokra. Ezzel a támogatással tervezzük egy tanuszoda építését is, jövő év végére pedig elkészül a csatornázás.
A munkahelyteremtést két nagy beruházással támogatjuk majd. Két-három éven belül megvalósul és 80 munkahelyet teremt majd egy 150 férőhelyes térségi idősek otthona. A másik pedig szociális földprogramunk, amely bio zöldség és gyümölcstermesztéssel 20-30 családnak tud munkát adni. Meggyőződésünk, hogy sok munkanélküli családnak a földműveléshez való visszatérés jelenti a megélhetést. Ezért is vezettük be tavaly az általános iskolában a mezőgazdasági oktatást, tanmintakerttel.
Az önkormányzat – az apadó költségvetési források miatt – eddig is törekedett alternatív energiás beruházásokkal a kiadáscsökkentésre. A fennmaradás másik pillére az önkormányzat vállalkozási tevékenységét bővíteni, befektető segítségével még egy üzem létrehozásától sem riadunk vissza. Végcélunk, hogy a falut „önellátó sziget üzemmódba” állítsuk, vagyis hogy az ivóvizet, fűtést, elektromos áramot magunk biztosítsuk, a mindenkori szolgáltatási ár alatti díjért.
– Ennyi tervhez önerő is kell, Újszilvás mennyire van eladósodva?
– Nem jobban, mint a többi környékbeli település. 2007-ben mi is kibocsátottunk kötvényt, természetesen svájci frank alapon. E mellé viszont milliárdok jöttek Újszilvásra. Tízszeresen is megtérült, úgyhogy nem bántuk meg. De ha már a céloknál tartottunk, a ciklus végére, szeretnénk csökkenteni vagy akár teljesen kifizetni az adósságunkat.
– Most már országos hírekben is szerepel az Ön neve. Nem gondolt rá, hogy érdemes lenne térségi, vagy országos szinten is segíteni az ötleteivel?
– Amit most csinálok abban jól érzem magam, de tudjuk, hogy polgármesternek lenni nem élethossziglan tart. Az emberben ennyi év alatt már stratégiai látásmód alakul ki a térségre, régióra, országra nézve is, kvázi túlnövi a települést. Arra azonban nem vágyom, hogy egy párthoz csatlakozva, gyakorlatilag szavazógép legyek. Ha azonban olyan feladatot kapnék, ami nem lenne a kreativitás és az emberekkel való közvetlen kapcsolat rovására, hanem előbbre vinné az országot, akkor átgondolnám.
– És van-e forgatókönyve arra az esetre, ha két év múlva nem választanák újra?
– Akik ismernek, tudják, hogy nekem a kikapcsolódás a gyümölcsösömben dolgozgatni. Én ugyanannyira élvezem a kemény fizikai munkát, mint a szellemit. Nem vagyok megijedve semmilyen munkától. Ha a Jóisten ad erőt, egészséget bármire képes vagyok, és bármilyen munkával el tudnám tartani a családomat.
– Amelyen lelkesedéssel beszél a beruházásokról, úgy látom a polgármesterség meghatározza az identitását. Emellett magánéleti tervei is vannak?
– Valóban az életemet tettem fel a munkámra, ebben látom az életem értelmét. De a jövőben oda kell figyelnem a magánéletre is, hogy még többet foglalkozzak a családdal. Az összhangot meg kell tudni teremteni a kettő között.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...