10.7 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Tiszta udvar, rendes segély

Földi Áron (LMP) aggodalmát fejezte ki, hogy az értékelés rend és nem rend között szubjektív és ismét a szegény embereket próbálja büntetni, miközben maga az önkormányzat sem mutat jó példát a város tisztántartása kapcsán. A képviselő szerint az intézkedésnek egyetlen értelme, hogy a Fidesz a Jobbik vitorlájából kifogja a szelet. Kiss Attila (Jobbik) képviselő örömét fejezte ki az intézkedés kapcsán. Takáts László és Fésűs Ferenc (Fidesz) védte meg az elképzelést. “Ez nem politikai kérdés, az együttélés szabályait mindenkinek be kell tartani, a lakókörnyezet rendben tartása pedig mindenkitől elvárható – szólt a többségi álláspont, mely szerint jelentős előrelépést jelent a város köztisztasága tekintetében a rendelettervezet bevezetése. Nagy Tamás (MSZP) szerint az embereket nem büntetni, hanem tanítani kellene.
Ismét a képviselőtestület elé került a város pénzügyi helyzetének értékelése, melyben az előző időszakhoz képest előrelépés nem történt. A tartozásállomány tovább nőtt, de a városvezetés szerint még kezelhető. A válságos helyzeten Nagy Tamás és Takáts László polemizált, kettőjük vitájából az országos pártpolitika sem maradt el. Nagy Tamás a vitában kifejtette, hogy a város pénzügyi mutatói egyre romlanak, a beruházások értéke tavaly a töredéke volt csak a 2006-os értéknek, a város tartozása mégis több mint duplájára nőtt. Takáts László elmondta: Nagy összehasonlítása figyelmen kívül hagy számos fontos elemet, legelsősorban a svájci frank árfolyamának ugrásszerű emelkedését.
Továbbra is ingyenes marad a bölcsődei gondozás – döntött a testület. Habár az országos jogszabály lehetőséget adna rá, és számos önkormányzatnál már meg is történt, Cegléden nem vezetik be ebben az évben a térítési díjat.
A költséghatékonyabb gazdálkodást a testület a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár önálló gazdálkodásának megvonásával kívánja elősegíteni, ehhez NEFMI miniszterének állásfoglalást kérik. A városvezetés ennek a szakvéleménynek az ismeretében dönt az átszervezésről legkésőbb a június 21-i testületi ülésen. A képviselők jóváhagyták a Toldy Ferenc Kórház tőkeemelését eszközátadás formájában. Az idei Kossuth Toborzó ünnepély költségeinek egy jelentős részét pályázatból kívánja fedezni az önkormányzat – ennek benyújtásáról is döntöttek.
A vonatkozó törvényhez, és a tényleges költségekhez igazodva jelentős mértékben emelkedik a szippantás díja, az eddigi nettó 981 forint helyett 1472 forintot kell fizetni egy köbméterért július 1-től. Az önkormányzat ezzel ösztönözni szeretné a lakosságot, hogy ahol lehetőség van rá, ott csatlakozzanak a városi csatornahálózatra.
A Táncsics Mihály Általános Iskola és Óvoda igazgatói székébe – más jelentkező hiányában – a testület saját soraiból Rimóczi Gábor fideszes képviselőt választotta meg egy évre. A zárt ülésről kiszivárgott hírek szerint, a szükséges vezetői képesítés híján a szakember kinevezésére Földi László kérésére a kormányhivatal engedélyt adott. A képviselők döntöttek a Széchenyi úti Óvoda óvodavezetői pályázatáról is, Széchenyiné Lengyel Judit pályázatát a testület elfogadta.
Módosította a testület a város településszerkezeti tervét is összesen 11 helyszínen. A változtatás lehetővé teszi többek között a közelben elhaladó majdani M4-es autópálya fejlesztését is.
Kiírta a testület a VÁRVAG Nonprofit Kft. ügyvezetői pályázatát is. Mivel a jelenlegi igazgató mindezidáig nem tudta megszerezni diplomáját, a testület Czesznak Tamás legmagasabb iskolai végzettségét, az érettségit tette a pályázat feltételévé. Az ellenzéki képviselők erre irányuló módosító javaslatait a Fidesz frakció leszavazta.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...