9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Észrevételeim a talajterhelési díjról

Kontra-rekontra
A Kék Újság  17. számában Takáts László Fidesz frakcióvezető, Gazdasági  bizottság elnökének észrevételét olvasva tenném meg, – mint választó – én is észrevételeimet a csatornázással, talajterhelési díjjal  kapcsolatban.
Elsősorban  van egy  kérdésem, mennyire ismeri Cegléd polgárainak anyagi  helyzetét?  Mert ha ismeri  és az alapján hozzák meg képviselőtársaikkal ezeket az intézkedéseket akkor az gáz, de ha nem ismeri az már égő.
Valószínű tisztában van azzal, hogy hányan vették igénybe csatornázáskor a részletfizetési kedvezményeket, ami azért arra utal, hogy nincsenek tartalékok. Miért akarják büntetni, adósságba hajszolni azokat az embereket, akik miután befizették havi törlesztő részletekben a csatornaépítési díjat most egy összegben a belső kiépítés kb. 60-70 ezer Ft-os költségét fizessék ki. Idézem Takáts László szavait: “a negatív világgazdasági folyamatok következtében meredeken növekedtek a költségek”, éppen ezért gondolom tisztában van azzal, hogy a ceglédi emberek túlnyomó többsége a csökkenő munkahelyek miatt munkanélküli segélyből, szociális járadékból, nyugdíjból  élnek. Nagyon sok azon családok száma ahol egy, vagy két munkanélküli, illetve szociális járadékon levő ember él. Meg kell még említenem azokat a nyugdíjasokat, akik a gyógyszereik kiváltása, a rezsi befizetése mellett éppen fenntudják tartani magukat. Ők miből fizessenek? Rosszul élünk és egyre rosszabb lesz. Ezzel a képviselőinknek tisztában kellene lenniük, mivel  az itt élő embereket képviselik és” látják” hogyan “élnek”. Érdemes lenne többször, de legalább egyszer személyesen  felkeresni választó kerületükben élő embereket, esetleg érdeklődni hogyan tudnak megélni, milyen problémákkal küzdenek és majd azután döntést hozni. (Ne csak választások előtt!)
Talán  a rendezvényeket, egyéb hivatali  ünnepeket  kellene úgy megtartani, hogy azok ne a mi költségeinket növeljék.
Csatornázással kapcsolatban saját tapasztalatomat szeretném megosztani önnel. Április 5.-i nagy esőzés után a Batthyány és a Fegyver utca találkozásától összefüggő víz borította az utcát az Alszegi útig. Volt olyan kert ahol a csatornatetőt felnyomta a szennyvíz és az emberi ürülék elöntötte a kertet, de az Alszegi úti járdán is ott úszott ez a szennyes lé. 30 éve lakom egy helyen, több felhőszakadást is átéltünk, de arra még nem volt példa, hogy a szennyvíz, főleg az emberi ürülék befolyt volna a kertekbe.
Másnap, pénteken (Húsvét előtt) a Polgármesteri Hivatalt felhívtam, ott  úgy tájékoztattak, hogy nincs bent senki  (Nagypénteket tartottak?), de ezzel az üggyel a VÁRVAG-hoz forduljak. Húsvét után felhivtam a VÁRVAG kft-t, onnan a Polgármesteri Hivatalhoz irányítottak, ahol a központos, egy kedves hangú udvarias férfi kapcsolta azt az osztályt, ahol azt mondták délután hívjam az illetékest, akkor lesz bent. A megadott időpontban T. nevű ügyintéző mondván, hogy nem rátartozik az ügy a VÁRVAG-hoz irányított. Utalt arra, hogy ő a csapadékvíz elfolyásáért felelős, a csatornázás nem rá tartozik. Miután arra kértem,  hogy ne labdázzanak velem és mint ceglédi lakos fordulok ahhoz a hivatalhoz, ahová a ceglédi polgárok fordulhatnak problémás ügyekben, legyen szíves a fenti témában az illetékest tájékoztatni. Elhárítva magától a kérést, köszönés nélkül letette a telefont.  Mit mondjak, a központosuk remélem még nagyon sokáig ott fog dolgozni, mert onnantól kezdve már nem állnak szóba az emberrel, ill. csak labdáznak velünk. Megjegyzem az ÁNTSZ-nél is azt mondták, hogy nem tartozik rájuk a dolog.
Visszatérve Takáts László észrevételére  nem tudom, hogy miért kell talajterhelési díjat fizetni? Azzal, hogy a derítőt rendszeresen szippantatjuk, akkor mivel szennyezzük a talajt? Mire költik a talajterhelési díjat amit befizetünk? Talán fertőtlenítik  azt a talajt, amit mi beszennyezünk? Hát minket még ezzel nem kerestek meg. Tény mi még nem szennyeztük emberi ürülékkel egy szomszéd kertjét sem, ehhez valóban a csatornázás kellett. Az utcán átfolyó szennyes lé ott maradt, ahol kisgyerekek járnak, virágot tépnek, esetleg szájukhoz veszik a kezüket.
Remélem ezen elgondolkodnak a tisztelt képviselők is és nem rajtunk akarják behozni a hiányukat, főleg ilyen áron.
Apropó! Most jutott az eszembe, valószínűleg ezek után trágyázási adót fognak kivetni azokra, akiknek a kertjében kiömlött a csatorna tartalma?
Még egy idézet az újságból: ” Nem lenne igazságos a környezetük és egészségünk iránt felelősen gondolkodó, tehát a csatornát igénybe vevő lakosokkal szemben, ha a szennyezőbb megoldásért kevesebbet kellene fizetni, holott rendelkezésre áll a környezetkímélő szennyvízelvezetés is. “- mondta Takáts László. Ez esetben az ön által említett környezetkímélő  csatorna, környezetszennyezővé vált, mivel tartalma kiömlött köz,- és magánterületre környezetünket és egészségünket veszélyeztetve. Kedves Takáts László miről is beszél?
“Ez még nem a választási kampány!” címmel megjelent írásra reagáltam a fentiekben. Gondoltam, hogy ez nem választási kampány, nem is lehetne az, mert a kampányuk nem erről szólt – kis narancssárga füzet, tele ígéretekkel,- és nem azzal amivel szembesülünk naponta országosan és még saját városunkban is. Azoktól az emberektől akiket mi választottunk és itt élnek közöttünk, akiknek látni kellene, hogy egyre lehetetlenebb helyzetbe kerülnek családok, fiatalok, idősek városunkban, azoktól nem ezt vártuk. Sok jó szemész és szívspecialista él városunkban! Melegen ajánlom őket!
Nem voltam, nem vagyok egyik pártnak sem tagja, de tudom, hogy ezek után kire nem fogok szavazni és nem vagyok egyedül!

Tánczos Tibor sajtóreferens válasza itt olvasható…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...