5.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

A ceglédi holokausztra emlékeztek

A ceglédi zsidóság deportálásának 68-ik évfordulójára emlékeztek Cegléden. Dr. Róna Tamás rabbi celebrálta a gyászistentisztelet, amelyen többek közt részt vett Zucker Immánuel kántor, Dr. Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Feldmájer Sándor, a Nagykőrösi Hitközség elnöke, prof. dr. Grósz Andor a Kecskeméti Hitközség elnöke és Földi László Cegléd Város polgármestere, országgyűlési képviselő is.
A ceglédi imaház az utóbbi években már nagyon rossz állapotban volt. Tavaly ilyenkorra elkészültek a belső felújítási munkálatok, idén pedig kívül is új köntösbe bújhatott az épület. Az istentisztelet előtt dr. Steiner András, a felújítási munkák megszervezője köszönetet mondott az ehhez szükséges anyagi támogatásért Cegléd Város Önkormányzatának, különösen Földi László polgármesternek a személyes közreműködéséért, valamint a MAZSIHISZ Közép-Magyarországi területi Csoportjának. Ez utóbbinak négy hitközség a tagja, a kiskunhalasi, a kecskeméti, a nagykőrösi és a szolnoki.

Dr. Róna Tamás rabbi beszédében emlékezett 1944. június 17-re, amikor deportálták a ceglédi zsidóság azon részét, akiket korábban még nem vittek el munkaszolgálatra, és itt maradt a városban.
“Elvitték őket, először Kecskemétre, majd onnan a mindent elnyelő haláltábor üres szájába Auschwitzba, ahonnan nem volt visszatérés. Az egykori 670 főt számláló ceglédi közösségből 540 honfitársunk és drága hittestvérünk nem tért vissza. Édesapák, édesanyák, testvérek, nagyszülők, rokonok barátok… Olyan emberek ők, akik az Ábeli útra léptek. Testvérük keze által haltak meg, meggyilkolták őket. Az Ő emléküket őrizzük most, itt, ebben a templomban is…” mondta Dr. Róna Tamás.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...