2.1 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Londonban a cél: olimpiát nyerni

 

– Dórika, kezdjük „hazai vizeken”. Meddig él még az ún. kettős igazolása a sportágában, tudva, hogy a Restart CVSE és az Eger egyaránt számíthatott más-más szinten tudására?
– Ebben az évben játszhattam elvileg utoljára itt is, ott is. Kiöregedtem az ifjúsági korosztályból, a jövőben már csak az Eger bajnokcsapatában szerepelhetek. Amióta tagja vagyok a válogatott keretnek, több a közös összetartás, a leterheltségem.
– Mióta tagja a felnőtt válogatott keretnek ?
– 2010-ben Petrovics Mátyás szövetségi kapitány hívott be először a keretbe és azóta már túl vagyok a 40. válogatottbeli szereplésemen.
– Mikor vált biztossá, hogy tagja lesz a londoni csapatnak ?
– Csak néhány nappal ezelőtt jelölte ki Merész András szövetségi kapitány az utazó keretet.
– Az Eger játékosaként került az átalakított válogatott keretbe. Amellett, hogy többször kapott bizalmat a kapitánytól, igazolta tehetségét a bajnoki címet elérő egri csapatban, az Európa bajnokságon sikerrel szerepelt keretből kimaradt. Nem vetette ez vissza a munkájában?
– Csalódott voltam, de nem adtam fel. Sok bíztatást kaptam, ami plusz erőt adott az edzésmunkában és a bajnoki rájátszásban. Az ominózus EB után a válogatott és én is minden erővel a kvalifikációs tornára tettünk fel mindent.
– A kvalifikációs torna volt a kihagyhatatlan lépcső a Londonba vezető úton. Ott kiválóan teljesített a csapat, de Czigány Dóra sem panaszkodhat. Kiválóan játszott, mérkőzéseket eldöntő gólokat lőtt, eldőlni látszott saját sorsa is, már ami az olimpiát illeti…
– A biztos az lesz, amikor már ott leszek Londonban. Már kezdem elhinni, hogy valóban, hiszen otthon van az olimpiai formaruhám, készülhetek a július 27-i indulásra. Amikor  anyukámmal nézegettük, többek között a divatos olimpiai „cuccaimat” könnyek között örültünk mindennek. A családomnak köszönhetem elsősorban eddigi sikereimet.
– Mi az elvárás a csapattal szemben Londonban és személyesen Czigány Dórának a célja  a világ legnagyobb sportversenyén?
– Csapatunk minden mérkőzésén úgy száll vízbe, hogy nyerni akar. A kapitányunk határozott célkitűzése az olimpiai bajnoki cím megszerzése. Ezért mi mindent megteszünk, ezért dolgozunk évről évre, alárendelve a vízilabdának mindent…
– Dóráról az lehet első benyomása a külső szemlélőnek, hogy inkább jeles úszónak vélhetik vizes sportok világában. Húsz évesen modell alkattal (173 cm magas) nyeri el környezete szubjektív megítélését. Elég-e ez, vagy sok is a vízipólóban?
– Alkatilag nem jellemzőek rám a „kolosszális” méretek. Szüleim génjeit viselem, bátyám, aki OB I-es játékos, szintén magán viseli ezt a családi örökséget. Ennek ellenére, hogy „apura ütöttünk”, neki köszönhetjük sportsikereinket. Óvodás korunk óta apukánk volt az edzőnk és a családi háttér nélkül nem lehetnénk élsportolók.
– Ha már ennél tartunk, milyen poszton vethető be Czigány Dóri a válogatottban ?
– Bal oldali szélső poszton játszom. Taktikai fegyelem kérdése, hogy mit játszunk meg. A mai vízilabdában nem állóharc folyik, tehát úgy a támadásokban, mint a védekezésben helyt kell állni.
– A medencében van-e és ki a példaképe, aki sugallatot adott a pályafutása során?
– Drávucz Rita a válogatott kiváló játékosa évtizedek óta. Őt tartom a legtöbbre. Magánélete és sportkarrierje minden tekintetben felvállalható és követhető.
– Nagyszerű sikereit ismerve nem lesz egyszerű járni a Pre Recco játékosának útját. Amerikából visszatérve mire marad még idejük az olimpiáig?
– Magyarországra jön az angol és a spanyol válogatott, akikkel, közös edzésekkel és mérkőzésekkel fejezzük be a felkészülést Londonra.

Foto: Czigány Dóra a ceglédi sportmúzeum olimpiai dicsőségtáblájánál mutatja, hová kerülhet a fotója és neve, mire hazaér Londonból.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...