3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Mi van a Szatyorban?

Az Angliából származó mozgalomból sokszáz kezdeményezés nőtt ki, amelyek saját településükön, lakókörnyezetükben elindították az átalakulás folyamatát.
Ide kapcsolódik szervesen az Ehető kertet! Mozgalom a budapesti Wekerle telepen, amelynek célja a régi, jól bevált módszer újra divatba hozása: ne a tuja legyen a nemzeti növényünk, ültessünk babot, paradicsomot, lássuk el a családot egészséges, könnyen hozzáférhető, szó szerint itthoni zöldségfélékkel.
Akinek ez nem megy, tudás, kedv és kert hiányában, annak ott a Szatyor kör, ahol nincs csomagolási hulladék, környezet szennyezés, kínjában érett gyümölcs, gázosított fél éves “friss” zöldség. A Szatyor egy közösségi kezdeményezés, mely azért jött létre, hogy tagjai olyan táplálékot szerezzenek be, amely helyi és organikus vagy kíméletes termelésből származik. A tagok tudják, hogy a termékeket ki és hogyan termeli, állítja elő, a kapcsolat kölcsönös bizalmon alapul. A program hozadéka a hazai kistermelők, az ország gazdaságát a vállukon cipelő kisvállalkozók biztos piacának megteremtése, miközben a vásárló biztonságos, öko-termesztésből származó élelmiszerhez jut.
A vásárlók bizalma sokat ér, ezért a beszállító kistermelők maguk ajánlják fel résztvételüket a Nyitott Tanya programban: tessék, kedves vevő, győződj meg magad, honnan jön az áru! A városlakók közvetlenül láthatják, mi hogyan és mennyi munkával kerül az asztalukra, a termelők pedig – bár a látogatósdi sok időt vesz el a munkától  – bemutathatják tudásukat, veteményesüket, állataikat.
Cegléd mezőváros, az itt élők még magukban hordják a kertkultúrát, a gyerekkori szőlőbeli élményeket, a fiatalabbak a hobbin végzett munkák emlékét.
Teremtsünk lehetőséget, hogy mindazok, akik még az emlékeken túl munkával is őrzik az önfenntartás ösztönét, a megtermelt javakat megoszthassák másokkal.
Teremtsünk lehetőséget, hogy aki tiszta, friss, hazai ételt szeretne az asztalra tenni, megbízható forrásból, rendszeresen, az igényei szerint megtehesse ezt.
Mi kell hozzá? Nem is hinné, milyen kevés, de megtudhatja, ha eljön 2012. július 18-án 18 órakor a Cegléd, Teleki utca 18-ban található Belső Világ klubba. Bemutatkozó beszélgetésre várunk mindenkit, aki bio, öko, zöld, vagy egyszerűen csak vegyszermentes, jó ételre vágyik. Vevőként, termelőként, lépjük meg az első lépést!
A hely korlátozott volta miatt kérjük, jelezze résztvételi szándékát a 06-20-369-3663 telefonszámon.
További info: www.kecskemetiszatyor.hu, atalakulowekerle.blogspot.com, www.elotisza.hu
Osgyáni Elvira

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...