9.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Újszülöttet találtak a ceglédi inkubátorban

Az inkubátort egyedülálló összefogással vásárolták a ceglédi Toldy Ferenc Kórháznak az után, hogy épp a kórház szomszédságában tragédia történt. Dr. Pusztai Dezső, a kórház ügyvezető igazgatója elmondta, 2010-ben Cegléden találtak egy elhunyt újszülöttet. Akkor a Ceglédiek a Ceglédiekért Közalapítvány kezdeményezésére egy gyűjtést szerveztek, aminek a vége az lett, hogy egy inkubátort kapott a kórház ajándékba. A kórház is körülbelül egymillió forintot szánt arra, hogy kialakítsa a riasztható, fűtött helyet, ahová elhelyezték ezt az inkubátort, és egy évvel ezelőtt ezt át is adták.
A felhívás után civil szervezetek, egyházak és a polgármesteri hivatal munkatársai is egyként álltak az ügy mellé, így meg tudták vásárolni a készüléket Ez az országban a huszonhetedik ilyen inkubátor, amelybe azok az anyák tehetik gyermeküket, akik lemondanak a gyermekükről, mert nem tudják vállalni a felnevelésé. Ezek az anyák ez által jó helyen tudhatják újszülöttjüket, ugyanakkor megőrizhetik az anonimitásukat.
A kórház igazgatója az inkubátort ismertetve elmondta: egy teljesen elzárt helyen hagyhatja az anyuka a babát, ott megnyom egy piros gombot, ami riasztja a kórház személyzetét, akik perceken belül megérkeznek. Úgy van kialakítva a hely, hogyha a babának ott kellene tölteni egy napot – nyilvánvaló a táplálkozás hiányzik – de a külső tényezők megfelelőek ahhoz, hogy átvészelje ezt a nehéz időszakot – tájékoztatott Pusztai Dezső.
Most azonban a gyönyörű és egészséges pici lánynak csupán néhány percet kellett ott töltenie. A kórház ügyvezető-igazgatója elmondta: Kecskeméten és Szolnokon is van ilyen inkubátor, de tudomása szerint eddig csak a ceglédibe helyeztek el újszülöttet.

A kép illusztráció.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...