12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Nem vették figyelembe a rasszista motívumot?

A közlemény emlékeztet rá: 2011 májusában bekerült a büntető törvénykönyvbe egy új tényállás, amely a rasszista vagy más előítéletes indítékból elkövetett garázda jellegű cselekményeket hivatott szankcionálni. A szervezetek tapasztalata szerint az új tényállás alapján a rendőrség szinte soha nem indít nyomozást, erre példa a ceglédi eset is. Véleményük szerint ugyanis a szélsőséges csoportokhoz tartozó, riadalmat keltő személyek augusztus 18-án nyilvánvalóan cigányellenes indítékkal garázdálkodtak a településen. Az állásfoglalásban kritizálták, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn ismertetett vizsgálata sem bírálta felül a minősítést.
A közleményben azt is kifogásolták, hogy a vizsgálati jelentés a rendőrség augusztus 19-i munkáját értékelte, holott szélsőségesek egy nagyobb csoportja augusztus 18-án kezdett a cigánysoron vonulni és csoportosan fenyegetőzni. A jogvédők a megfelelő rendőrségi intézkedés hiányára példaként hozták fel még a devecseri szélsőjobboldali demonstráció, illetve a 2011-es Budapest Pride esetét. A civilek álláspontja szerint sem a rendőrség, sem a kormány nem képes hatékonyan és gyorsan cselekedni, “amikor roma honfitársaink biztonsága és épsége forog kockán”. Követelik, hogy a rendőrség következetesen alkalmazza a rendelkezésre álló jogszabályokat. Ilyen megfontolásból a jogvédők sértetti jogi képviseletet biztosítanak, valamint panaszt tesznek a rendőrségen a hatósági mulasztás miatt.
Cegléden augusztus 19-én, vasárnap este mintegy négyszázan gyűltek össze a város külterületének néhány utcájában, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, szimpatizánsai. Miután feszültté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy hetven-nyolcvan rendőr zárta el az összegyűltektől.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint egy nappal korábban érkezett bejelentés, hogy egy húsz-harminc tagú csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helybeliek nyugalmát. A rendőrök akkor nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az esettel összefüggésben csoportos garázdaság miatt indítottak eljárást ismeretlen tettesek ellen.
A Hatala József országos rendőrfőkapitány által elrendelt és hétfőn ismertetett tényfeltáró vizsgálat szerint a rendőrség augusztus 19-én, Cegléden “kimondottan jól kezelte a kialakult konfliktust”, ennek köszönhetően nem történt atrocitás, összetűzés, “illetve megakadályozták a további jogsértések elkövetését”.
Devecserben augusztus 5-én a Jobbik és több jobboldali radikális szervezet tartott megmozdulást Élni és élni hagyni – demonstráció a jogos magyar önvédelemért címmel, amely a katolikus templom előtti téren kezdődött, majd a résztvevők felvonultak azokban az utcákban, ahol véleményük szerint cigányok laknak.
A tavaly júniusban megtartott, Budapest Pride elnevezésű meleg méltóság menetét több száz rendőr biztosította; a mintegy hatszáz ellentüntető többször megpróbálta áttörni a kordonokat és folyamatosan szidalmazta a felvonulókat.
Forrás: MTI

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...