12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Változtak a kutyatartás szabályai

Az egyéb szabályok már augusztus 1-jén életbe léptek. Ennek értelmében most már tilos a kutyák fülének csonkítása és a farokkurtításra is csak hétnapos korig lesz lehetőség. Az új előírások értelmében a kisebb kutyáknak legalább 10, közepes testűeknek 15, a nagytestűeknek 20 négyzetméter területet kell biztosítani a jövőben. Változnak  a kikötve tartás szabályai is. A kistestű ebet legalább 4, a közepes testűt 6, a nagytestűt 8 méteres lánccal, kötéllel stb. szabad csak megkötve tartani. Szintén újdonság, hogy a kutya-, macska-, és görénykölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz anyjukkal tartani.
Az első kutyám 1986-ban került hozzám. Az akkor épült családi házamat már eleve úgy építettem, hogy a kutyámnak legyen megfelelő helye. Ekkor még nem volt ez a törvény, de egy olyan kutyaházat építettem, amiben szülőhely és előnevelő is volt és a kifutó még a nagytestű kutya tartására jelenleg is alkalmas. Elkövettem azt a „hibát”, hogy a jelenlegi magyar vizslám választhat az udvar, a kennel és a lakás földszinti helyiségei között, de kikötve soha nem volt és mivel a kutya az ember legjobb barátja, leginkább mellettem az irodámban tartózkodik. Feleségem gyerekként kezeli, ha egy nap már nem eszik megfelelően, “biztos beteg” jelszóval már orvoshoz akar menni. Ne adj Isten, ha vadászaton valamilyen sérülés éri, haza sem merünk menni.
Nálunk és akik hasonló szeretettel tartják kutyájukat biztos nem lesz probléma, de félő, hogy az elkövetkezendő időkben nagyon sokan fognak megszabadulni háziállatuktól és sok kóbor kutya jelenik meg az utcákon. Országutakon is egyre több elütött kutyát fogunk látni, amin nem lesz chip, így nem lehet majd a volt gazdáját megbüntetni.
Ha holnaptól naponta 1-2 szál cigarettával kevesebbet szívnánk, könnyedén összejönne az a 3.500,- Ft, ami fedezné ennek a törvénynek a kutyák védelmében történő végrehajtását. Nekem a kutyám a vadászaton munkát is végez, de Önöknek a házára is vigyáz, a jobb életkörülmények és az életben maradásukhoz cserébe tegyük meg nekik ezt a szívességet.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....