12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Az első 10 európai település közt

A jövő-orientált önkormányzat és az innovatív vállalkozások közti sikeres együttműködés alapozza meg a falu gazdasági fejlődését. Újszilvás közössége a bemutatott teljesítményeiért az „Európai Falumegújítási Díj a fenntartható, a mottónak megfelelő, kimagasló minőségű falumegújítás eredményeiért” kitüntetésben részesül. A díjátadó ünnepség zárszavában – magyar nyelven – ismét elhangzott egy  mondat:  „Legyenek büszkék magukra!”
Újszilvás pedig büszke a díjra, mellyel az első 10 település közé jutott, kis országunkat méltóképp képviselve.
Az utolsó napon az igazi hazai ízek, termékek kerültek középpontba. A helyi-, környékbeli lakosok és a rendezvény résztvevői itt kóstolhatták meg többek közt az újszilvási szalámit, pékárut, mézet és ágyaspálinkát is.
 

Az Európai Falumegújítási Díjra 1990 óta kétévente pályázatot írnak ki. Magyarország ezeken a kezdetektől részt vett. Korábban a területi, megyei főépítészek javaslatai alapján került kiválasztásra a Magyarországot képviselő falu. Ez 2005-től megváltozott, ekkor került kiírásra első ízben a Magyarországi Falumegújítási Díj, ahol díjazásra kerültek a hazai kiemelkedő teljesítmények is, illetve a győztes kapott jogot hazánk nemzetközi képviseletére. Az Európai verseny célja, hogy bemutassa az európai falvak képesek, a falusi életmód, az ott felhalmozódott értékek átmentésére a jövő számára, minőségi falusi életfeltételek biztosítására. Az európai falvak versenyében 2012-ben 29 település vett részt. A magyarországi képviselők helyzetét nehezítette, hogy Németországnak és Ausztriának tartományi szintű a képviselete az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösségben, így ezek a fejlett országok összesen 15 falut nevezhettek.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...