13.8 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

A mese csodálatos utazás

– Az „Óvodások hete” is az olvasás népszerűsítését szolgálja. Mennyiben más ez az öt nap, mint a többi?
– Ma már hagyománya van, hogy októberben legalább egy héten át kiemelt helyet kapnak programjainkban az óvodások. Játékos könyvtárbemutató mellett, bábelőadással, meglepetéssel várjuk a nagycsoportosokat. Két óvodai csoport találkozhat Telegdi Ágnes írónővel, aki a Barnabás mackócsalád történeteiről mesél.
– A mesék és az olvasás megszerettetéséhez olyan környezet is társul Cegléden, mely nem sok gyermekkönyvtárnak adatik meg. Alig lép be az ember a kapun máris olyan érzése támad, mintha egy mesebeli kastélyba érkezett volna.
– Könyvtárunk építészetileg is különleges, impozáns épület. Hogy látogatóink számára szerethető hely legyünk, fontos a vidám, hangulatos, biztonságot nyújtó környezet is. A folyamatosan megújuló – évszakokhoz, ünnepekhez kapcsolódó – dekoráció is otthonossá teszi ezt a gyermekbirodalmat, ahol az olvasás, folyóirat- és könyvlapozgatás mellett bábozhatnak, társasjátékozhatnak is.
– Rendszeresen szerveznek találkozókat kortárs gyermekkönyv írókkal. A gyerekek körében mennyire népszerűek ezek a programok?
– Kollégáimmal elkötelezettek vagyunk a kortárs gyermekirodalom megismertetése és népszerűsítése mellett. Az író-olvasó találkozók, formája és tartalma némileg változott. A szerzők játékos, rendhagyó könyvbemutatókkal próbálnak átélhető, interaktív élményt nyújtani, közelebb hozni műveiket az olvasókhoz. Az élvezetes foglalkozások élménye mellett, az igazán örömteli, amikor még hónapok múlva is keresik a meghívott író könyveit. Szerencsére erre is van példa, pl. Sohonyai Edit, Balázs Ágnes, Berg Judit…
– Az év egyik kiemelkedő eseménye az Őszi Könyvtári Napok, melynek zárónapján – idén október 7-én – rendezik meg a IV. Mesegombolyag kalandjátékot. Személyes tapasztalatból mondhatom, – mint gyakorlott „mesehős” – fantasztikus élmény részt venni ezen a játékon. Idén milyen meglepetésre számíthatnak a játékos kedvű fiatalok?
– Az alapötlet most sem változott. Ismert mesék díszleteinél, mesehősökkel találkozhatnak a gyermekek és „szerencsét próbálhatnak”, azaz játékos-ügyességi feladatokban vehetnek részt. Az idei évben varázserővel bíró mesehősök várják az érdeklődőket és most kézműves foglalkozásra is lesz lehetőség. Aki „kiállta a próbákat” Kőhalmi Ferenc bűvész műsorán vehet részt. Ennek a programnak a helyszíne a Kossuth Művelődési Központ. Az előkészületekben és a lebonyolításban a Központi könyvtár és a Művelődési Központ kollégái is részt vesznek.
– A 2011. évben a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Pest megyei Szervezetének vezetőségi tagjává választották. A szakmai elismerés mellett új feladatok és lehetőségek is kínálkoznak az olvasás népszerűsítése terén.
– A mi munkánk csapatmunka, tehát az elismerés a kollégáimé is. A vezetőségen belül az én kiemelt feladatom a Gyermekkönyvtáros műhely szakmai napjainak szervezése és lebonyolítása. Szép feladat, örömmel teszek eleget és igyekszem megfelelni ennek a kihívásnak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....