17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Egy nap, amikor politikusok lehettünk

A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 4 osztályából összeállított 20 diákja lelkes csapatot alkotva, történelemtanárai: Kovácsné Gergencsik Irén és Kovács Zoltán segítségével jelentkezett erre az érdekes programra. Ezúton is köszönjük a lelkiismeretes felkészítést!
Már a játék előtti hónapban készültünk a feladatra. Tanulmányoztuk a törvényalkotás menetét, megismertük a törvényjavaslatot, ami a fiatalok szórakozási lehetőségeinek szabályozásáról szólt. Ezt követte a módosító javaslat megalkotása. Ez nagyon fontos része volt a munkának, mert meg kellett védeni az álláspontunkat a különböző bizottsági üléseken a többi frakcióval történő szópárbajban. Négyféle bizottságban lehetett részt venni, ezek voltak a rendészeti (elnöke a közülünk való Sinka Cintia volt), ifjúsági, etikai és alkotmányügyi bizottságok. A módosító javaslatot Galambos Edit osztálytársamnak köszönhetjük. Mikor az előzetes feladatokkal kész voltunk, az utolsó megbeszélés után már csak az volt a dolgunk, hogy várjuk a Demokráciajáték napját, ami 2012. október 4-e, csütörtök volt.
A program reggelén izgatottan indultunk el. A vonat hamar megérkezett Budapestre. Azután már csak egy rövid séta következett a Parlamentig. Mikor bejutottunk a Házba, kaptunk egy ottani „tanácsadót”, egy gyors tájékoztatót és néhány hasznos tanácsot. Az első program a bizottsági ülés volt. Ekkor négyfelé vált a csapat, mindenki ment a saját üléstermébe. Én az etikai bizottságba kerültem. Ott egy általános vita keretében megvitattuk a törvényt és a módosító javaslatokat. A módosító javaslatok körül minden bizottságban parázs vita zajlott.
Ezután következett a frakcióülés, ahol megbeszélhettük a bizottsági ülésen történteket és felkészülhettünk a plenáris ülésre. Frakcióvezetőnk, Hegedűs Diána kiosztotta a feladatokat, például hogy ki miről mondjon véleményt, és megbeszéltük, hogyan fogunk szavazni.
Ebéd közben megismerhettük a többi frakció tagjait. A mi pártunknak sikerült alkut kötni a Tavaszi Megújulás Fórummal. Ez a szavazásoknál nagy segítséget jelentett.
A finom ebéd után jött az igazi kihívás, amikor is a felsőházi teremben megvitattuk közösen a törvényt és a módosító javaslatokat. Az egyik jegyzőt is mi delegáltuk Veres Viktória személyében. Itt mondhatták el a vezérszónokok beszédüket, csapatunkat Egei Szilárd képviselte. Itt került sor az igazi vitákra, amelyek igen hevesek voltak. Miután az elnök berekesztette a vitát, egy rövid szünet következett, ami után jött a számomra legizgalmasabb rész, hiszen ekkor szavaztunk arról, hogy mely módosító javaslatokat fogadjuk el.
Rendkívül örültünk annak, hogy csak a mi, ellenzékből megfogalmazott módosító javaslatunkat fogadták el a frakciók. Ez hatalmas sikerélményt jelentett csapatunknak. Természetesen ezek után a teljes törvényt is elfogadtuk, ami az ellenzék részéről ugyancsak szokatlan magatartás…
Már csak a sajtótájékoztató volt hátra, ami szintén sikeresnek volt mondható, mert szóvivőink: Galambos Edit és Tamasi Boglárka még az igazán nehéz kérdésekre is remekül tudtak válaszolni. Az újságírók nem kímélték őket, ők azonban ügyesen helytálltak és nagy tapsot kaptak.
Végül egy idegenvezető segítségével megismertük az Országház épületét. Már nem először jártam itt, de még mindig elkápráztat, főleg hogy most olyan termekbe is bemehettünk, amiket általában nem mutatnak meg a nagyközönségnek. Úgy gondolom, hogy ez a Demokráciajáték sok új tapasztalattal gazdagított és különleges élményt jelentett mindannyiunk számára.

Több fotó itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....