16 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Változik a kötelező biztosítás

A kgfb törvény jövőre megengedi, hogy a biztosítók évente többször hirdessenek díjat, de  az csak a meghirdetés után 60 nappal lép életbe. Aki viszont egy évre leszerződött a biztosítójával, annak a díja egy évig nem változik. Ellenben ha az egy év lejáratkor nem szerződik át másik biztosítóhoz, akkor az éppen aktuális díjjal folytatódik – újabb egy évre – a szerződés. Az év közbeni díjmódosítás nem érinti azokat, akiknek a biztosítása január 1-jén fordul.
A másik új szabály szerint a biztosítás lejárata előtt legfeljebb 60 nappal fogadhatnak el új szerződőt – az akkori díjakkal – a biztosítók. Így az év végi váltásnál az október végén meghirdetett díjakkal legfeljebb azok szerződhetnek le egy biztosítóhoz, akiknek március 1-ig jár le a biztosításuk. Ennek az oka az, hogy a tavalyi kampányban az évközben bármikor forduló biztosításokat is előre meg lehetett kötni – újabb egy évre – a kampány akciós díjaival.
Még egy lényeges változás, hogy nyilvántartják az okozott károkat. Az autósok a jövőben „kártörténeti rendszer azonosító számot” kapnak.
Tehát a lényeg az, hogy most mit kell tenniük azoknak, akiknek a biztosítási évfordulója január 1. vagy a jövő év március 1. előtti:
Ezekre az ügyfelekre még a régi feltételek vonatkoznak. A biztosítók október 30-ig meghirdetik a jövő évi díjtarifájukat és a váltani akaró ügyfelek november 30-ig mondhatják föl biztosítási szerződésüket régi biztosítójuknál és december 31-ig kell újat kötniük valamelyik új biztosítónál. A jelenlegi ügyfeleknek a megszokott naptári évfordulót csak akkor váltja föl a szerződéses évforduló, ha év közben például eladják járművüket és újat vesznek. Ebben az esetben az évforduló a szerződéskötéstől számított egy év, de felmondást itt is 30 nappal előbb meg kell tenni. Azoknak akik nem akarnak váltani, semmit nem kell tenniük, szerződésük eddigi biztosítójuknál is érvényben marad.
Ha nem tud eligazodni az új és a régi szabályok között, javaslom forduljanak valamelyik biztosítási alkusz társasághoz. A biztosítási alkusz az összes biztosító kínálatából gyorsan tudja ajánlani a legolcsóbbat, szakszerűen és felelősséggel elvégzi a meglévő biztosítás felmondásához, az új biztosítás megkötéséhez elengedhetetlenül szükséges lépéseket a bónus és kártörténeti igazolást, elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket az online kötésnél és mindezeken felül független szakértőként tanácsot és tájékoztatást ad.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...