10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Régi és új hagyományok a Ker-ben

– Mi volt pályázatának – Ön szerint – legfontosabb eleme?
– Minőség – rend – érték, mint vezérelvek jelenjenek meg az iskolában. A minőségi munkához rend kell, hogy legyen az intézményben, mert csak így tudunk értéket teremteni. Vallom az iskolának nagy feladata az oktatáson, nevelésen túl az értékteremtés. De egyre több a tennivaló a nevelés területén is, az alapvető viselkedési normákat is el kell sajátítani a jövő kereskedőjének, vendéglátósának egyaránt.
– Mi az, amit változtatna és mi az, amit megőriz elődei munkájából?
– A diákélet élő hagyományain, ünnepeken nem kívánok változtatni. Becsülendő az is, hogy jelentős eredményei vannak az Unghvárynak az országos tanulmányi versenyeken, ez a legnagyobb elismerés egy iskolának.
Több olyan hagyománya volt viszont az iskolának, ami az elmúlt években elsorvadt, ezek közül néhányat mindenképpen tervezek visszahozni.  Ilyen például az intézmény nemzetközi kapcsolatait újraéleszteni. Öt országgal – Német-, Olasz-, Finnországgal, Hollandiával és Norvégiával – volt olyan szakmai kapcsolatunk, hogy 3-4 hetes szakmai gyakorlatokat szerveztünk a tanulóknak. A gyerekek számára nagyon hasznos volt szakmai és nyelvi fejlődésük szempontjából is, idegen kultúrákkal, új szokásokkal ismerkedtek meg, sokan később külföldi munkavállalás során értékesítették tapasztalataikat, de az itthoni munkavállalás során is kamatozott az alkalmazkodásban.
Nem titkolt szándékom az is, hogy népszerű legyen az iskolánk, nemcsak a városban, de a régióban is. Legközelebb Vácon van hasonló profilú iskola, így Dél-Pest megyében a képzést e területen nekünk kell biztosítanunk. Bár eddig sem volt beiskolázási problémánk, van bőven jelentkező, de szeretném elérni, hogy újra rang legyen a „Kerbe” járni.

– A szakképzés kapcsán sokszor felvetődik a munkáltatók részéről, hogy a munkaerőpiaci igényekhez jobban alkalmazkodó szakmát adjanak a tanulók kezébe. Ezeket hogyan veszik figyelembe az oktatásnál?
– Egy iskola akkor tud sikeresen működni, ha rugalmasan tud alkalmazkodni a változó igényekhez. Figyelünk erre mi is, és úgy látom mind a kereskedelem, mind a vendéglátás területén szükség van jól képzett szakemberekre. Jövő tanévtől tervezzük 3 éves képzések indítását mindkét területen, szakképzett gyakorlati oktatók vezetésével. A munkáltatók és tanulók közötti kapcsolat, kommunikáció elősegítésére pedig tervezem újra visszahozni a munkáltatói estek megrendezésének hagyományát.

Névjegy:
Baranyi Tibor a nagykőrösi gimnázium elvégzése után, 1990-ben fizika, 1996-ban angol szakos tanári diplomát szerzett és a Táncsics Mihály Általános Iskolában kezdte pedagógusi pályáját, itt tanított egészen 1998-ig. Innen az Unghváryba igazolt át, ahol 2001-től az igazgatóhelyettesi pozíciót is betöltötte. A 2010-ben korábbi diplomáit, közoktatási vezetői szakvizsgával is megfejelő pedagógus, szintén tanár feleségével és két kisgyermekével Cegléden él.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...